Linkovi

Zarade iz groba (16/8/02) - 2002-08-21


Smrt nije nešto što bi se moglo preporučiti kao optimalni potez u karijeri, ali za mnoge slavne ličnosti prijelaz u drugi svijet nimalo nije okrnjio njihove dohodovne potencijale. Dapače.

Uzmimo za primjer Tupaca Shakura. Zloglasni rapper je bio ustrijeljen u Las Vegasu, prije šest godina, u dobi od 25 godina, ali je prošle godine prodao 2 milijuna i 700 tisuća albuma i zaradio, kako se procjenjuje, oko 7 milijuna dolara.

Ustvari je Tupac Shakur, - koji je u vrijeme svoje smrti imao dvjestotinjak snimljenih, ali neobjavljenih skladbi -, objavio više albuma otkako je umro nego dok je bio živ.

Nesporni kralj posthumne zarade, međutim, i 25 godina nakon svoje smrti, je Elvis Presley. Verzija njegove ranije malo poznate pjesme «A Little Less Conversation», prerađena u funk i hip-hop stil, prikazana je u reklami za svjetsko nogometno prvenstvo, u lipnju, nakon čega je četiri tjedna provela na prvom mjestu britanske top liste. Sve u svemu, prošle je godine «kralj rocka» zaradio 37 milijuna dolara i lako ostavio iza sebe prvog slijedećeg na popisu najboljih posthumnih zarada – autora stripova o Snoopyju, Charlesa Schultza, koji je zaradio 28 milijuna dolara.

Popis su izradili reporteri televizijske mreže ABC, koji su proveli nebrojene sate u intervjuiranju preživjelih članova obitelji slavnih ličnosti, njihovih odvjetnika i upravitelja imanja, te u pregledavanju službenih financijskih izvješća. Koristeći metodologiju i osamnaest-godišnje iskustvo osoblja časopisa Forbes u procjenjivanju iznosa osobne imovine, izradili su popis najprihodovnijih pokojnih slavnih ličnosti.

I, evo kako on izgleda. Na trećem mjestu po posthumnim prihodima je John Lennon s 20 milijuna dolara, koliko je zaradio i četvrti Dale Earnhardt. Peti, s 19 milijuna dolara je Theodore Geisel, mnogo poznatiji kao Dr. Seuss, autor besmrtnih dječjih pripovjetki u stihovima. Šesti je George Harrison sa 17, a sedmi J.R.R. Tolkien s 12 milijuna dolara. Skupinu dvoznamenkastih završava Bob Marley s 10 milijuna dolara.

Na devetom mjestu je Jimi Hendrix s 8 milijuna dolara, deseti je Tupac Shakur sa 7, koliki je prihod i Marilyn Monroe. Posljednja dva mjesta dijele Jerry Garcia, iz sastava Grateful Dead, i autor trilera Robert Ludlum, koji su zaradili po 5 milijuna dolara.

Neke od američkih kulturoloških ikona nisu se uspjele naći na popisu. James Dean prošle je godine bio posljednji sa prihodom od 3 milijuna dolara. Ove godine izgurali su ga pridošlice – upravitelji imovine poginulog vozača automobilskih utrka Dalea Earnhardta ostvarili su ogroman prihod, a Robertu Ludlumu je značajno pomogla nova filmska verzija njegovog trilera «Bourneov identitet».

Doduše, James Dean se nalazi u dobrom društvu – s popisa najprihodovnijih pokojnika izgurani su i najveći američki pop umjetnici Andy Warhol i Keith Haring.

XS
SM
MD
LG