Linkovi

Dubrovnik: Senatori McCain i Thompson s ministrom Piculom (21/8/02) - 2002-08-21


Americki senatori John Mccain i Fred Thompson sinoc su u Dubrovniku razgovarali s hrvatskim sefom diplomacije Toninom Piculom. Upitan da komentira clanak magazina Newsweek o ubojstvima talibanskih zatvorenika koje su drzale snage Sjevernog saveza senator Mccain kazao je da ce Vlada SAD sigurno provesti istragu.

"Newsweek je ugledan magazin i siguran sam da ce informacije koje je objavio dovesti do cjelovite istrage," rekao je senator John Mccain. Newsweek je u posljednjem broju donio izvjestaj o smrti nekoliko stotina talibanskih zatvorenika koje su lani drzale snage Sjevernog Saveza. Jednu masovnu grobnicu proljetos su istrazili strucnjaci UN. Newsweek se poziva na UN-ov povjerljivi memorandum kojim se opravdava detaljna kriminalna istraga. Citirajuci dokument Newsweek navodi da UN svoja saznanja temelji na istrazi grobnice "u kojoj se nalaze tijela talibanskih zatvorenika koji su umrli od gusenja" dok su iz Kunduza transportirani u zatvor u Shiberganu.

Zamoljen da komentira napise americkog casopisa o navodnim ubojstvima sto su ih pocinile snage koje su podupirale SAD John Mccain kazao je da "zna samo ono sto je procitao u Newsweeku." "Nemam drugih informacija, ali sam uvjeren da ce vlada SAD provesti cjelovitu istragu i o tome izvjestiti Kongres i javnost," rekao je republikanac Mccain.

Njega i senatora Freda Thompsona u Dubrovniku je primio hrvatski sef diplomacije Tonino Picula s kojim su razgovarali i o odnosu dviju drzava prema Medjunarodnom kaznenom sudu. Hrvatska jos nije odgovorila na zahtjev SAD za sklapanjem bilateralnog sporazuma o neizrucivanju americkih drzavljanja tom sudu. Ministar Picula kazao je da ce se "Vlada brzo odrediti prema zahtjevu i da ce odgovor biti u uskoj vezi s medjunarodnim obavezama koje Hrvatska ima prema sudu za ratne zlocine u Den Haagu". Hrvatski sef diplomacije ranije je izjavio da ce Zagreb zahtjev vjerojatno odbiti jer se tesko moze obavezati da svoje drzavljane izrucuje sudu, a da isto ne napravi i sa drugima bez obzira odakle dolazili.

Senator John Mccain kazao je da SAD, za razliku od nekih drugih drzava, imaju djelotvoran pravosudni sustav koji sankcionira ratni zlocin. "Ljudi u Hrvatskoj i drugdje u svijetu mogu biti uvjereni da ce, pocini li ratni zlocin, americki drzavljanin biti izveden pred americki sud. Zao mi sto moram reci, ali to nije slucaj u mnogim drugim zemljama," rekao je senator Mccain.

XS
SM
MD
LG