Linkovi

USS Roosevelt u Splitu (20/8/02) - 2002-08-20


U splitsku Sjevernu luku jučer je u višednevni posjet Splitu i Hrvatskoj ratnoj mornarici uplovio USS “Roosevelt”, razarač ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država.

U duhu tradicije i dobrih odnosa između Hrvatske i Amerike danas je zapovjednik “Roosevelta” Robert P. Girrier posjetio Zapovjedništvo flote Hrvatske mornarice u Lori gdje ga je primio kapetan fregate Tihomir Erceg.

USS “Roosevelt” 29. je razarač Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država klase “Arleigh Burke”, najmodernije i najnovije klase američkih brodova i po prvi put je u Mediteranu. Dug je 154, a širok 40 metara i teži 8 300 tona. Posada “Roosevelta” broji 323 člana od čega 23 časnika.

Karakteristika klase razarača “Roosevelt” je opremljenost višenamjenskim oružanim mogućnostima među kojima se ističu radarski i oružni sustavi “AEGIS”, protuzračni projektili “Standard” i projektili “Tomahawk”. Opremljen je najsuvremenijim svjetskim sustavom za oružani sukob u zraku, na kopnu i pod morem.

Nakon kraćeg upoznavanja s poviješću i trenutačnim kapacitetima Hrvatske ratne mornarice i razmjene darova sa svojim domaćinima iz Zapovjedništva flote Hrvatske ratne mornarice u splitskoj Lori, zapovjednik USS “Roosvelt” kapetan fregate Robert Girrier kazao je za “Glas Amerike”:

“Posebna je čast za naš brod posjetiti Split. Isto tako od važnosti je suradnja sa Hrvatskom mornaricom, jutros smo imali zanimljivu prezentaciju o organizaciji i mogućnostima Hrvatske mornarice i u tom upoznavanju je znakovita vrijednost glede razmjene naših iskustava. Imate lijepu zemlju s dugom poviješću, posada je sretna što smo ovdje."

USS “Roosevelt” je 35. američki ratni brod koji je posjetio Hrvatsku, a sve posade koje su bile prije nas ovdje nose ugodna iskustva”, kaže prvi čovjek razarača “Roosevelt” jednan od najmodernijih brodova američke mornarice.

O odnosima između hrvatske i američke ratne mornarice, nakon susreta sa zapovjednikom USS “Roosevelt”, kapetan fregate Tihomir Erceg podsjeća: “Mislim da i ovaj posjet i sve dosadašnje aktivnosti vezane uz suradnju prvenstveno Šeste flote i Hrvatske ratne mornarice ukazuje na to da je suradnja izuzetno dobra. Ja u tom smislu ne vidimnikakvih problema nego mislim da će se ta suradnja i dalje razvijati i da će to koristiti kako Hrvatskoj ratnoj mornarici tako i Šestoj floti.Jedna od važnijih stvari koja američku mornaricu privlači u Split i Hrvatsku, zasigurno su i sigurnosni uvjeti koji ovdje vladaju”, smatra ovaj kapetan Hrvatske ratne mornarice.

XS
SM
MD
LG