Linkovi

Posljednjih mjeseci dramatično smanjen uvoz iračke nafte u SAD (20/8/02) - 2002-08-20


Američke naftne kompanije dramatično su smanjile uvoz iračke nafte u proteklih pet mjeseci, izvještava na naslovnoj stranici Washington Post. Ovdašnji diplomati i analitičari naftne industrije kažu da su se američke naftne kompanije povukle iz Iraka zbog traženja mita vlade u Bagdadu kao i zbog opterećujućih procedura Ujedinjenih naroda koje dovode do toga da se ne zna cijena nafte prije sklapanja ugovora. No neki kažu da njihovo povlačenje možda predstavlja želju da se preorijentiraju na alternativne izvore sirove nafte u slučaju američke vojne akcije u regiji. Od ukupnog uvoza nafte u Sjedinjene Države prošle godine, osam posto je otpadalo na naftu iz Iraka.

Današnji New York Times izvještava da je cijena nafte porasla na gotovo 30 dolara po barelu što predstavlja najvišu razinu u proteklih 15 mjeseci. Cijena nafte je porasla 50 posto ove godine i već ima učinak na sporiji gospodarski oporavak u Sjedinjenim Državama, upozoravaju neki ekonomisti. Takav razvoj događaja mogao bi navesti administraciju predsjednika Busha da počne raditi na smanjivanju cijena o čemu bi se moglo razgovarati na sljedećem sastanku ministara OPEC-a koji je zakazan za sljedeći mjesec u Osaki u Japanu.

Gradonačelnik New Yorka, Michael Bloomberg obećao je velike promjene u načinu na koji će njujorška policija i vatrogasci reagirati na buduće katastrofe, izvještava New York Times. Među koracima koji će biti poduzeti navodi se da će na nekim njujorškim neboderima biti postavljeni radio-odašiljači koji bi pojačali radio-signale za vezu među spasilačkim ekipama. Nadalje, vatrogasni zapovjednici ubuduće će rutinski koristiti policijske helikoptere kako bi zapovjedali vatrogasnim akcijama iz zraka, a policija će se postaviti na sigurnu udaljenost kako bi se spriječilo da prevelik broj policajaca prebrzo dođe na lice mjesta. Ti su prijedlozi dio mjera koje su iznesene u dva neovisna izvješća koja su analizirala reakcije vatrogasaca i policajaca 11. rujna, piše New York Times.

XS
SM
MD
LG