Linkovi

Eventualna američka akcija protiv Iraka - uvod u destabilizaciju regije? (19/8/02) - 2002-08-19


Dok administracija predsjednika Busha razmatra opcije za svrgavanje iračkog čelnika Sadama Huseina, američki stručnjaci za vanjku politiku pokušavaju predvidjeti posljedice moguće vojne kampanje protiv Iraka diljem Srednjeg istoka. U javnosti se čuju različiti odgovori na pitanja – bi li svrgavanje iračkog predsjednika destabiliziralo cijelu regiju?

Neki istaknuti članovi predsjednikove Republikanske starnke, uključujući bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Brenta Scowcrofta i bivšeg državnog tajnika Henryja Kissingera, zagovaraju oprez po pitanju vojne akcije protiv Iraka. Gospodin Scowcroft nedavno je iznio svoj stav u napisu za Wall Street Journal, kao i u gostovanju u programu televizijske mreže CBS. Prema njegovom mišljenju, iako Irak predstavlja opasnost, napad na tu zemlju mogao bi izazvati pravu eksploziju na Srednjem istoku, pogotovo zbog izraelsko-palestinskog sukoba.

"Pretpostavimo, na primjer, da smo potpuno spremni i da sutra krenemo u napad na Sadama Huseina. To ne bi bilo baš jednostavno. No, možemo li ga ukloniti s vlasti? Možemo. Ipak, postavlja se pitanje – kako će nakon toga izgledati cijela regija? Mislim da bi Srednji istok eksplodirao. Jordanski kralj Abdulah nedavno je ponovno bio ovdje. Bilo je očigledno da je vrlo zabrinut, jer su Palestinci u Jordanu većinsko stanovništvo. Sve dok traje teror na Srednjem istoku, napad na Irak bio bi u muslimanskom svijetu viđen kao pokušaj Washingtona da izbjegne rješavanje stvarnog problema – izraelsko-palestinskog sukoba," kazao je.

Gospodin Scowcroft je dodao da bi u ovom trenutku napad na Irak bio kontraproduktivan i da bi mogao ugroziti američke napore da se sačuva međunarodna podrška za rat protiv terorizma. Prema njegovim riječima, administracija predsjednika Busha mora nastaviti s naporima na rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba koji, kako kaže, daleko više brine zemlje te regije od Iraka. Istovremeno, kazao je gospodin Scowcroft, Sjedinjene Države trebale bi se zauzeti da Ujedinjeni narodi ponovno uspostave rigorozan režim inspekcija u Iraku. Ukoliko Irak nastavi inspektorima za naoružanje zabranjivati ulazak u zemlju – kaže gospodin Scowcroft – to bi mogao postati razlog za poduzimanje akcije protiv Iraka.

Dennis Ross, bivši američki izaslanik za Srednji istok, smatra da bi uspješno svrgavanje Sadama Huseina moglo transformirati cijelu regiju. Gospodin Ross, koji trenutno radi kao direktor washingtonskog Instituta za bliskoistočna pitanja, izjavio je za televizijsku mrežu Fox da Sadam Husein terorizira irački narod, te da će, kada on ode s vlasti, euforija naroda pozitivno utjecati na cijelu regiju. Ovaj bivši američki dužnosnik kaže da bi, po svrgavanju Sadama Huseina, najvažnije bilo što prije ostvariti vidljive rezultate.

"Većina Iračana dobro zna što će im Sadam učiniti, ako se svrstaju na krivu stranu. To je društvo u kojem ljudi ne razgovaraju jedni s drugima, jer se boje da će, ako kažu nešto što će biti krivo shvaćeno, završiti u zatvoru – ili u lijesu. Ukoliko Saddam bude svrgnut, sve te zatajene emocije izbit će na vidjelo, no samo nakon što ga više ne bude. To je posebno važno u našim odnosima s našim arapskim saveznicima. Ukoliko budu uvjereni da ćemo uspjeti, vjerojatno će nas podržati. No, ukoliko svrgavanje Saddama Husseina dožive kao nešto što će potrajati, od podrške neće biti ništa," kaže on.

Predsjednik Bush izjavio je nedavno da pažljivo prati argumente poput onoga koji je iznio gospodin Scowcroft, no da će svoju odluku donijeti na temelju najnovijih obavještajnih podataka

XS
SM
MD
LG