Linkovi

Hrvatska katolička zajednica za SAD i Kanadu prestaje s djelovanjem u Kanadi? (19/8/02) - 2002-08-19


Hrvatska katolička zajednica Sjedinjenih Država i Kanade održava danas i sutra svoju 24. konvenciju.

Glavni cilj ovogodišnje konvencije koja se održava u Merrillvilleu u Indiani jest izbor novog čelništva Hrvatske katoličke zajednica Sjedinjenih Država i Kanade. Prema riječima predsjednika Melchiora Mašine ta se organizacija nalazi na važnom raskrižju.

"Radi se o tome da su naše operacije koje smo imali u Kanadi danas drugačije. Vladaju drugačije prilike s obzirom na Hrvate u emigraciji i dijaspori, koji više ne dolaze kao što su dolazili mahom 60-tih, 70-tih i odmah iza rata. Te prilike, time što u Kanadi postoji potpuno drugačiji sistem nego u Americi, nameću nam se na taj način da ćemo prestati s radom u Kanadi."

Taj prijedlog će biti iznesen na konvenciji, a gospodin Mašina pojašnjava kako je do njega došlo.

"Glavni razlog je u tome što je jako teško dobiti nove članove u Kanadi. Od kada je Hrvatska postala slobodna država, a to je bio naš cilj, ljudi se uglavnom preorijentiraju. Tu postoji jedna čitava nova fizionomija, preorijentacija vrijednosti. Oni se žele vratiti natrag, oni tamo grade kuće, njima nije u cilju jedna bratsko potporna organizacija koja bi bila jaka kao što je ovdje u Americi. Prema tome, mi sa žalošću moramo konstatirati da nam je žao, ali da je došlo do toga da moramo prekinuti naš rad u Kanadi."

Hrvatska katolička zajednica Sjedinjenih Država i Kanade ima u SAD-u osam tisuća članova, a u Kanadi 500.

XS
SM
MD
LG