Linkovi

CSM: Akcija protiv Iraka mogla bi koštati i do sto milijardi dolara (19/8/02) - 2002-08-19


Christian Science Monitor upozorava da će Sjedinjene Države platiti visoku novčanu cijenu moguće vojne akcije protiv Iraka. Postoje različite procjene, ali se stručnjaci slažu da bi administracija predsjednika Busha mogla platiti čak stotinu milijardi dolara za svrgavanje Sadama Huseina. No ekonomski stručnjaci ne mogu se složiti oko posljedica takve vojne akcije na američku ekonomiju. Jedni kategorično tvrde da bi američko gospodarstvo krenulo nizbrdo dok drugi vjeruju da bi rušenje Sadama Huseina moglo imati dugoročne pozitivne efekte na svjetsko tržište nafte pa tako i na Sjedinjene Države.

Demokrati, u međuvremenu, izražavaju bojazan da će sva glasnije rasprave oko Iraka skrenuti pozornost s ekonomskih pitanja koja dominiraju njihovim izbornim kampanjama za nadolazeće kongresne izbore, piše Washington Post. Čelnik demokrata u Zastupničkom domu Kongresa Dick Gephardt kaže da iz svoje izborne baze dobija sve više pitanja o Iraku. Nakon niza računovodstvenih skandala i ljutnje velikog broja Amerikanaca, demokrati su bili optimistični u prognozama svojih izgleda na kongresnim izborima u studenome. Međutim, sada su prisiljeni procjeniti kakve posljedice moguća vojna akcija protiv Iraka može imati na raspoloženje birača, piše Washington Post.

Naslovnicom Los Angeles Timesa dominira tekst o planu vlasti savezne države Wisconsin da zbog bojazni od jedne bolesti slične “kravljem ludilu” ubiju čak 25 tisuća jelena. Premda su simptomi te bolesti pronađeni tek kod 25 jelena procjenjeno je da bi stotine tisuća Amerikanaca mogle izbjegavati šume Wisconsina. To bi pak moglo nanijeti ogromnu štetu tamošnjim lovištima koja godišnje donose milijardu dolara zarade.

XS
SM
MD
LG