Linkovi

Papa upozorio da se čovjek ne smije postaviti na mjesto Boga (18/8/02) - 2002-08-18


U Poljskoj se papa Ivan Pavao drugi obratio dosad najvećem broju vjernika u toj zemlji i upozorio da se čovjek ne smije postaviti na mjesto Boga i - po papinim riječima - 'upuštati se u tajne ljudskog života'. Govoreći pred oko dva milijuna vjernika na misi na otvorenom, papa je iskoristio propovijed kako bi naglasio protivljenje rimokatoličke crkve genetskom inženjeringu, eutanaziji i pobačaju.

Kako se sunce uzdizalo nad parkom Blonia u Krakowu, vjernici su uzvikivali 'Hvala' i 'Neka drugo živi papa' dok su pozdravljali poglavara rimokatoličke crkve. Krhka zdraqvlja, osamdeset dvogodišnji papa Ivan Pavao drugi bio je često prekidan uzvicima odobravanja poljskih katolika, koji njega smatraju moralnim kompasom svoje zemlje, koja je prije 13 godina odbacila komunizam. Papa je pozvao svoje zemljake da zadrže vjeru u Krista u vremenu kad je Poljska sučeljena s teškom ekonomskom krizom.

Njegova duhovna poruka bila je namijenjena prvenstveno siromašnima i neuposlenim Poljacima koji najteže pate pod teretom svakondevnih problema tranzicije, koja je potrebna da bi se ova zemlja mogla 2004. godine pridružiti Europskoj uniji. Papa je također svopj posjet domovini iskoristio da upozori na opasnosti koje sa sobom nosi sloboda. Papa je izjavio da 'gdje bučna propaganda liberalizma i slobode bez istine i odgovornosti postaje sve snažnije, pastiri crkve ne smiju propustiti iznositi jednu filozofiju slobode koja ne može pogriješiti'. To je po papinim riječima 'istina križa Kristova'.

XS
SM
MD
LG