Linkovi

Film tjedna: Blue Crush (18/8/02) - 2002-08-18


Ovog tjedna predstavljamo vam novi uzbudljivi film sportskog sadržaja. Skupina odvažnih djevojaka dočarava nam svijet natjecateljskog jahanja na valovima.

Jedna od plaža na sjevernoj strani havajskog otoka Oahu, ogromni oceanski valovi valjaju se prema obali formirajući, jahačima na dasci tako dobro poznatu “cijev”, odnosno vodeni tunel kroz kojeg moraju proći kako bi se održali na dasci.

Savladati legendarni veliki val osobni je cilj Ann Marie, lokalne havajske jahačice na valovima, koja sanja o tome da se priključi skupini najboljih natjecateljki u ovom sportu. Za ovu ulogu, glumica Kate Bosworth morala je savladi i osobne strahove i okušati se u jahanju na valovima. "O, da. Mi smo jahali na velikim valovima, i to u najopasnijim zimskim danima. Inače, vrijeme za učenje jahanja na dasci bilo nam je ograničeno. Trening se sastojao od jahanja na dasci, dizanja utega, trčanja i ponekad trčanje pod vodom s velikim kamenom u rukama. To pomaže razvoju kapaciteta pluća".

Kate Bosworth je zadovoljna što film “Blue Crush” u središte pozornosti stavlja sportašice. "Najprije da kažem, bilo je već i vrijeme. islim da djeluje inspirativno kada vidite nekoga kako jaše na tako velikim valovima i vjeruje u sebe da može postići svoj maksimum. Mislim da odluka da se tako nešto prikaže kroz ženski lik osnažuje sve žene".

John Stockwell je koscenarist i redatelj filma “Blue Crush”. Želio je ovim filmom približiti publici u kojem i sam sudjeluje s velikim zadovoljstvom. Snimateljeva kamera dočarava nam veličanstvenu snagu i ljepotu valova, a gledatelji se osjećaju kao da se i sami nalaze na dasci i jašu na valovima. Medjutim, Stockwell je uvidio da je samo snimanje filma bilo mnogo teže nego li je to izgledalo u fazi planiranja. "Majka priroda ne voli slušati zapovijedi, pa je bila najvjerojatnije najveća diva tijekom snimanja ovog filma. Mi smo zato morali raditi onako kako bi nam ona dopustila. Često sam i sam mora ostajati na dasci, a 35-milimetarska kamera bila je u samom središtu akcije. Ja sam im dovikivao uputstva, imao sam vodootporni voki-toki, kako bi mogao komunicirati s ostatkom ekipe na obali. Uz to morali smo da tako kažem dijeliti valove s još oko 150 pravih 'daskaša' koji su svi htjeli iskoristiti dolazak 'dobrog' vala. Bilo je izazovno u svakom pogledu.

Iako su glavne glumice u filmu morale naučiti jahati na dasci kako bi mogle odigrati svoje uloge, rodjena Havajka Sanoe Lake već je bila vična ovom sportu. U filmu se kao dublerke pojavljuju i neke od najboljih “daskašica”, koje su preuzimale ulogu u natjecateljskim scenama. Australska prvakinja Kate Skarratt kaže da ih je filmska ekipa privukla ovom projektu svojim točnim portretiranjem ovog sporta.

“Blue Crush” je snimljen na plaži na sjevernoj strani havajskog otoka Oahu. Iz glumačke postave izdvojimo još Michelle Rodriguez i Mika Boorem, te glazbenu podlogu koja se protegla u rasponu od hard rocka do reggaea.

XS
SM
MD
LG