Linkovi

Irak - točka trvenja između Washingtona i Berlina (17/8/02) - 2002-08-17


”Sjedinjene Države uložile su prosvjed zbog nedavnog istupa njemačkog kancelara Gerharda Schroedera, u kojem je mogući napad na Irak opisao kao avanturu” – javlja “New York Times”. Odbijanje Njemačke da se “upusti u takvu avanturu” odražava – piše “Times” – sumnje šire Europe u opravdanost napada na Irak. Kancelar Schroeder se nalazi usred žestoke predizborne kampanje, pa je vjerojatno pokušao pridobiti glasače oštrijom retorikom, s obzirom da se većina Nijemaca protivi njemačkom sudjelovanju u mogućoj američkoj operaciji protiv Iraka. Umjesto javnih kritika, Washington se ovaj puta ipak zadovoljio diskretnijim prosvjedom, koji je američki veleposlanik u Bonnu prenio kancelarovom uredu.

“New York Times” također jutros piše o pravoj eksploziji u izgradnji novih veleposlanstava u Washingtonu. Duž dijela avenije Massachussetts, poznatog kao “Embassy Row – aleja ambasada” neprestano niču nova veleposlanstva, vrlo često prave palače. Radi se – piše njujorški dnevnik – o odrazu žestoke konkurencije među raznim zemljama, koje pokušavaju privući pažnju posljednje svjetske supersile.

Iz novih veleposlanstava, vodi se – kako je zovu – nova washingtonska diplomacija, točnije, neprestani niz raznih priredbi namijenjenih najširoj publici. Na primjer, dansko veleposlanstvo nedavno je na jednom jedrenjaku u washingtonskoj luci uzvanicima služilo koktele, a Singapur je organizirao oproštajnu proslavu za Miss Washingtona, prije njenog odlaska na natjecanje za miss Amerike – piše “New York Times”.

XS
SM
MD
LG