Linkovi

Papa u Poljskoj (16/8/02) - 2002-08-16


Papa Ivan Pavao drugi danas putuje u Poljsku. To je deveti posjet svetog oca njegovoj domovini, otkako je postao poglavar rimokatoličke crkve. No, Papa će ovaj puta posjetiti samo Krakow, gdje je svojevremeno bio svečenik, potom biskup, te na kraju kardinal.

Ovaj će Papin posjet domovini trajati 4 dana i bit će znatno drugačiji od preostalih osam. Ovoga se puta radi o sentimentalnom putovanju, a mnogi strahuju da bio ovo mogao predstavljati posljednji posjet Pape svojoj domovini.

Papa Ivan Pavao drugi obići će samo područje Krakowa, kamo se doselio kad mu je bilo 18 godina. U Krakowu je zaredjen za svečenika, odmah nakon drugog svjetskog rata, a tu je takodjer postao i biskup te kasnije kardinal, prije no što je 1978. izabran za Papu. U tom je gradu Ivan Pavao drugi živio 40 godina, prije no što se preselio u Vatikan.

Tijekom ovog posjeta, papa će obići obiteljsku grobnicu kao i samostan, gdje je nekoć molio uz svojeg oca. Papa će u nedjelju održati misu na otvorenom, na kojoj se očekuje više od dva i pol milijuna ljudi. Tijekom prethodnog posjeta Poljskoj, 1999. godine, Papa je zbog gripe morao otkazati misu koju je namjeravao održati u Krakowu. Planirano je da će Papa, pri povratku u zračnu luku, helikopterom nadletjeti svoje rodno mjesto, Wadowice kao i planine Tatre, gdje je često planinario….

No, sada Papa često izgleda umorno, bolujući od nekoliko bolesti, medju kojima je i Parkinsonova. Papino slabo zdravlje je očito. Nedavno su jedne francuske novine špekulirale da se Papa neće niti vratiti iz Poljske, već da će se smjestiti u planine Tatre; jedne pak njemačke novine pišu da će ovo predstavljati njegovo posljednje putovanje izvan Vatikana.

No, Vatikan je, kao i mnogo puta do sada, hitro zanijekao istinitost spomenutih izvješća, rekavši da će se Papa vratiti iz Poljske kako je planirano. Glavni vatikanski glasnogovornik je izjavio da će ovo doduše biti posljednje ovogodišnje Papino putovanje, no da za slijedeću godinu nisu isključena neka putovanja u inozemstvo.

XS
SM
MD
LG