Linkovi

Obitelji žrtava 11. rujna traže bilijune dolara odštete (16/8/02) - 2002-08-15


Obitelji žrtava terorističkih napada 11. rujna jučer su u Washingtonu pokrenule parnicu sa odštetnim zahtjevom od više od stotinu trilijuna dolara. Parnica je povedena protiv nekoliko banaka sa Srednjeg istoka, tri saudijska princa, nekoliko islamskih dobrotvornih udruga te vlade Sudana – koje pokretači parnice otpužuju za podršku i pomoć teroristima. Prilog Barrya Wooda.

Parnicu je pokrenula udruga rođaka žrtava koja se naziva “Obitelji ujedinjene u želji da bankrotiraju teroriste”. Pokretanje parnice objavljeno je u okružnom sudu u Washingtonu.

Suprug Deene Burnett poginuo je u avionu koji se 11. rujna srušio u južnoj Pennsylvaniji, nakon što su se putnici sukobili s otmičarima. Gospođa Burnett je ostala sama s troje male djece. "Ovo je za nas jedina forma odmazde. Na ovaj se način, putem suda, mi građani jedino možemo suprostaviti teroristima. No, trebat će nam pomoć javnosti. Zato vas pozivamo da pišete svojim zastupnicima u Kongresu, pogotovo članovima Odbora za obavještajne djelatnosti. Oni bi nam trebali prepustiti mnoge dokumente koji bi doveli do zamrzavanja imovine osoba i institucija koje su imenovane u odštetnom zahtjevu" - rekla je gospođa Burnett.

Parnicu je pokrenulo oko 500 članova obitelji žrtava. Traže da im se, na ime odštete, isplati više od stotinu trilijuna dolara. Novac bi trebao doći iz imovine osam islamskih dobrotvornih organizacija, za koje se tvrdi da pomažu ekstremnim islamskim skupinama, ali i iz imovine pojedinaca – arapskih financijera, građevinske tvrtke obitelji Osame bin Ladena, te tri saudijska princa.

U odštetnom se zahtjevu ne tvrdi da su ove osobe izravno sudjelovale u planiranju napada ili pomaganju teroristima, već se tvrdi da su davali donacije islamskim organizacijama za koje se tvrdi da su pomagale radikalne islamske skupine – piše današnji Washington Post.

Pokretači parnice kažu da im je cilj boriti se zakonskim putem protiv sponzora terorizma. U tri teroristička napada koji su se dogodili 11. rujna prošle godine poginulo je više od tri tisuće ljudi. 15 od 19 otmičara bili su građani Saudijske Arabije.

Pokretači parnice navode da su osobe i ustanove koje su imenovane u odštetnom zahtjevu pokrovitelji, odnosno financijeri terorizma - pomagači afganistanskih talibana, Osame bin Ladena i terorističke mreže al-Qaida.

XS
SM
MD
LG