Linkovi

Europski komentari američke ponude o pravnom imunitetu pred ICC-em (14/8/02) - 2002-08-14


S prvim odbijenicama za sklapanje bilateralnog sporazuma o izuzeću američkih građana od jurisdikcije stalnog Međunarodnog suda za ratne zločine stižu i komentari.

Švicarska je, odbijajući potpisati sa Sjedinjenim Državama sporazum o neizručivanju američkih građana optuženih za ratne zločine stalnome međunarodnom sudu, odluku popratila obrazloženjem. Prema riječima ministra vanjskih poslova Josepha Deissa bilateralni bi sporazum "umanjio značaj ove međunarodne pravne institucije i, drugo, ovakav je sporazum u neku ruku suvišan jer Švicarci ne vjeruju ni u teorijsku šansu da Amerikanci sudjeluju u mirotvornoj operaciji na tlu Švicarske."

Norveški je ministar vanjskih poslova bio žešći u kritici "američkog podrivanja međunarodne pravde". Previše objašnjenja za odbijanje nisu dale vlade ili ministri Kanade i Slovačke. Posebno je zanimljiva reakcija Beograda, predsjednik Koštunica je odbacio bilateralni sporazum. Najave da dogovora s Washingtonom oko "članka 98" neće biti odaslane su i iz Zagreba – u čemu su Vlada i predsjednik jedinstveni – a iz Bosne i Hercegovine stigle su informacije da se potpisivanje tek razmatra.

Riječ je o osjetljivoj temi u BiH, zemlji pogođenoj najvećim valom ratnih zločina, koja k tome ugošćava međunarodne mirovne snage i s njima oko četiri tisuće Amerikanaca.

Bosna i Hercegovina se oslanja i još uvijek ovosi o izdašnoj financijskoj pomoći međunarodne zajednice stoga mora doslovno izvagati na kojoj će strani imati manje štete prije nego li se izjasni da li će ili neće sporazum.

U Europskoj Uniji neformalno vele da se Unija plaši da Washington ne izvrši pritisak na neke od država – kandidata za Europsku Uniju na način kao što je to učinio s Rumunjskom, razmjenjujući – najvjerojatnije – za prvi potpis na bilateralnom sporazumu o neizručivanju Amerikanaca pristanak Washingtona na ulazak Rumunjske u NATO-savez.

Na samome kraju kolovoza, na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova europske Petnaestorice, EU je obećala objaviti zajednički stav o ovome pitanju s tim da za ova preostala dva tjedna apelira na kandidatske zemlje da se suzdrže potpisivanja. Unija je snažan zagovornik stalnog suda za ratne zločine što je, u kolekciji narastajućeg broja pitanja i problema u kojima se ne slažu Washington i prijestolnice Petnaestorice, stvorilo još jednu temu raskorak dvaju strana Atlantika.

XS
SM
MD
LG