Linkovi

WP: Tajna služba u Ministarstvu domovinske sigurnosti? (14/8/02) - 2002-08-14


Washington Post izvještava da će u sklopu plana predsjednika Busha o osnivanju Ministarstva domovinske sigurnosti doći do svojevrsnog prevrata koji se tiče Tajne službe. Naime, ta sigurnosna agencija koja tradicionalno skrbi o sigurnosti američkog predsjednika djeluje u sklopu Ministarstva financija, a prema novom planu bit će prebačena u Ministarstvo domovinske sigurnosti.

No kako javlja washingtonski dnevnik, novi plan uključuje i daljnje proširenje te agencije koja trenutno ima 135 ureda u Sjedinjenim Državama i 19 u inozemstvu. Posljednjih nekoliko godina Tajna služba je bila angažirana i na osiguravanju finalne utakmice profesionalnog američkog nogometa, popularnog SuperBowla, te Olimpijskih igara u Salt Lake Cityu.

Od prošle godine djelatnici Tajne službe bave se istraživanjem kriminalnih djela počinjenih putem kompjutora, a njeni su tehničari bili angažirani na poboljšavanju sigurnosti blindiranih limuzina. Nacionalni centar za procjenu prijetnji, koji djeluje u sklopu Tajne službe, održava bazu podataka za sve 83 osobe za koje se zna da su napali ili blizu pokušaju atentata na američke predsjednike od 1950. godine. Zbog svega toga ne čudi prijedlog da se ta agencija prebaci u Ministarstvo domovinske sigurnosti gdje će moći bolje pridonijeti osiguravanju nacije od terorističkih prijetnji.

Današnji američki mediji prenose i jednu agenciju vijest, a ta je da američki borbeni zrakoplovi iznad teritorija Sjedinjenih Država imaju sedam puta više posla danas nego prije terorističkih napada 11. rujna. Od tada pa do lipnja američko ratno zrakoplovstvo uputilo je zrakoplove da ispitaju sumnjive letjelice 462 puta. U istom razdoblju prošle godine američki piloti su dobili uzbunu 67 puta.

I na kraju ovog pregleda pogled na naslovnicu Christian Science Monitora koji se pita – može li bejzbol preživjeti mogući štrajk igrača? Često se kaže, piše taj bostonski dnevnik, da ništa ne može ubiti bejzbol, niti pohlepni vlasnici, niti razmaženi igrači pa ni kataklizmatički događaji na svijetu. No novi štrajk igrača, koji bi bio deveti u posljednjih 30 godina, mogao bi donijeti teške posljedice po taj, u Sjedinjenim Državama, veoma popularan sport, upozorava Christian Science Monitor. Treba li uopće reći što je središtu prijepora igrača i vlasnika. Novac, naravno! (ip)

XS
SM
MD
LG