Linkovi

Bush: Američko gospodarstvo će se oporaviti (14/8/02) - 2002-08-14


Predsjednik Bush kaže da će se američko gospodarstvo oporaviti od terorističkih napada od 11. rujna, kao i od niza korporacijskih skandala. Predsjednik je jučer bio domaćin jednog ekonomskog skupa, u Teksasu, istovremeno dok su, u Washingtonu, svoj sastanak održavali guverneri središnje banke.

Predsjednik je otpočeo široku kampanju uvjeravanja američke javnosti u sigurnost američkog gospodarstva. Na ekonomskom summitu, u Teksasu, gospodin Bush je rekao da su temelji ekonomije snažni, ali da još mnogo toga treba učiniti.

"Jedina svrha snažnih temelja jest da se na njima dalje gradi. Upravo je to ono o čemu danas raspravljamo."

Među više od 240 sudionika skupa nalazili su se investitori, mali poduzetnici, direktori kompanija te obrazovni stručnjaci. Nitko nije izravno kritizirao politiku administracije, međutim izražena je zabrinutost oko čitavog niza pitanja, posebice skandala koji su potresli korporacijsku Ameriku. Predsjednik je rekao da je vrijeme da američke korporacije ponovno zasluže povjerenje javnosti.

"To je od vitalnog značaja za zemlju. Kako inače možemo osigurati da ljudi povjeruju onome što vide i što čuju, da shvate da im se govori istina kada se objelodanjuju brojke?"

Danas su čelnici gotovo 700 najvećih kompanija u Sjedinjenim Državama sučeljeni s krajnjim rokom da prisegnu na točnost financijskih izvješća o poslovanju svojih kompanija. Naredbu je izdala Savezna komisija za vrijednosnice i burzovno poslovanje nakon vala računovodstvenih skandala koji su doveli do najvećih bankrota u povijesti Sjedinjenih Država i rezultirali gubitkom desetaka tisuća radnih mjesta.

Naredba se odnosi na direktore kompanija čiji je godišnji prihod veći od milijarde i 200 milijuna dolara. U slučaju da bude podneseno lažno izvješće o financijskom poslovanju, odgovornom direktoru prijeti kazna od 20 godina zatvora i 5 milijuna dolara globe.

XS
SM
MD
LG