Linkovi

Izvješće UN-a o Jeninu (9/8/02) - 2002-08-14


U izvješću Ujedinjenih naroda odbacuju se tvrdnje da su izraelski vojnici masakrirali palestinske civile u izbjegličkom logoru u Jeninu.

Izraelska vojska ušla je u Jenin u potrazi za teroristima koji operiraju iz palestinskih teritorija. 3. travnja, izraelske su snage upale u Jenin nakon vala samoubilačkih bombaških napada, u kojem je ubijeno 33 Izraelaca. Izrael je vjerovao da se u tom logoru planiraju takvi napadi. Kada su izraelske obrambene snage napustile Jenin 18. travnja, jedan visoki dužnosnik palestinske uprave optužio ih je za ubojstvo pet stotina ljudi.

U izvještaju Ujedinjenih naroda kaže se da je, uz 23 izraelska vojnika, u Jeninu ubijeno 52-oje Palestinaca. Isti broj palestinskih žrtava prijavila je i izraelska vojska. Prema svjetskoj organizaciji, polovina ubijenih Palestinaca možda su bili civili.

U izvješću Ujedinjenih naroda obje se strane kritiziraju zbog izlaganja civila opasnosti. Palestinski militanti postavljaju svoje borce i objekte u gusto naseljena područja. Da bi vršili napade na izraelske vojnike, u civilne domove podmeću eksploziv, čime također dovode civile u opasnost.

Izrael je optužen da je onemogućio pravodobnu dostavu izuzetno važne humanitarne pomoći i lijekova palestinskim ranjenicima. Rečeno je da je zbog izraelskog policijskog sata i zatvaranja granica dvadeset posto palestinskih civila izloženo nestašici hrane. Izraelska je vlada također kritizirana zbog velikog uništavanja imovine civila. Ipak, nema dokaza koji bi potkrijepili tvrdnju o počinjenim ratnim zločinima.

Sjedinjene Države ostaju predane pravdnom rješavanju sukoba na Bliskom istoku, gdje i Palestinci i Izraelci mogu živjeti u miru i sigurnosti. U tom procesu nema mjesta potpirivačkoj retorici, bez temelja u istini.

XS
SM
MD
LG