Linkovi

Hrvatska pred 'delikatnom odlukom' (14/8/02) - 2002-08-14


Hrvatska bi mogla odbaciti ponudu Sjedinjenih Država o neizručivanju američkih građana Međunarodnom kaznenom sudu.

I u Zagreb je iz Washingtona stigao zahtjev za potpisivanjem sporazuma o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu (ICC). Službeni stav Vlade još nije poznat, ali prve reakcije sugeriraju da će americki zahtjev Zagreb odbaciti.

Šef diplomacije Tonino Picula za Vjesnik je kazao da Hrvatska "najvjerojatnije neće prihvatiti američku ponudu".

U kraćoj izjavi za Glas Amerike glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Žarko Plevnik ponovio je ministrovo stajalište da Hrvatska vrlo ozbiljno uzima svoju obavezu suradnje sa ICC-em, novouspostavljenim sudom za ratne zločine i Tribunalom, sudom Ujedinjenih naroda u Den Haagu.

"Nalazimo se pred delikatnom odlukom jer se Hrvatska ne može obavezati da će svoje državljane izručivati Haaškom sudu, a da isto neće učiniti sa državljanima bilo koje druge zemlje", kazao je Plevnik. Dodao je da zahtjev SAD hrvatskoj vladi, koja bi se o njemu trebala očitovati do idućeg tjedna, ostavlja mali manevarski prostor. Potpiše li sporazum sa SAD Hrvatska bi mogla ugroziti svoje odnose sa EU.

Evropska komisija prekjučer je pozvala tranzicijske zemlje da ne potpisuju sporazum sa SAD koje osporavaju novi sud. Stajalište je EU da niti jedna zemlja ne može biti izuzeta od jurisdikcije Međunarodnog kaznemog suda.

"Hrvatska ne može ignorirati da je obavezuje i uspostava novog suda za ratne zločine," kazao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Glasu Amerike.

XS
SM
MD
LG