Linkovi

Što se dogadja u američkoj avio-industriji?  (13/8/02) - 2002-08-13


US Airlines prijavio se za bankrot u nedjelju, kao prvi veliki američki zračni prijevoznik koji poduzima ovu mjeru nakon terorističkih napada od 11. rujna prošle godine. No financijska slika nije blistava ni za preostalih sedam velikih na američkom nebu. Danas je American Airlines najavio ukidanje sedam tisuća radnih mjesta do ožujka sljedeće godine. Takodjer se izvješćuje da je kompanija United na samom rubu bankrota. Osam glavnih američkih zrakoplovnih kompanija izgubilo u prošlom tromjesečju milijardu i 300 milijuna dolara, dok je samo bankrotirani US Airways izgubio 500 milijuna. Cijela industrija izgubila je tijekom protekle godine oko 7 milijardi dolara, a u prvih šest mjeseci ove godine otprilike polovicu tog iznosa. Vjerojatno niti jedna druga grana industrije nije na tako težak način doživjela posljedice od napada na New York i Washington. Američki avioprijevoznici i dalje gube milijune dolara dnevno, a dobri poznavatelji prilika u ovoj industriji kažu da u takvoj situaciji ne treba čuditi ako i druge kompanije krenu putem US Airwaysa.

Uz sve manju potražnju i sve veće gubitke, proglašavanje bankrota US Airwaysa nije začudilo mnoge. Čak i prije terorističkih napada od 11. rujna, analitičari su se slagali da se radi o financijski najranjivijem američkom avio-prijevozniku. Drugi prijevoznici brže su se oporavljali nakon terorističkih napada, a US Airways je velik broj letova obavljao s washingtonskog National Reagan aerodroma, koji je najduže ostao zatvoren. Međutim, proglašavanje bankrota ove kompanije preusmjerilo je pažnju na druge američke prijevoznike - prvenstveno United Airlines i American. Cijene dionica Uniteda strmoglavile su se početkom mjeseca kad je ova kompanije priznala da se obratila odvjetnicima, stručnjacima za bankrot, kako bi je savjetovali o mogućim potezima. Preko polovice akcija ove korporacije u rukama je njenih uposlenika.

No čini se da je United u povoljnijoj situaciji od US Airwaysa. Krajem lipnja kompanija je imala na raspolaganju gotovinu u iznosu od dvije milijarde i sedamsto milijuna, te oko milijardu i sedamsto milijuna dolara u vrijednosti zrakoplova, na koje je mogla podizati tzv. kolateralne zajmove. Uz smanjenje broja putnika prošli mjesec za 13.4 posto i dnevni gubitak od oko milijun dolara, United Airlines također radi na podizanju zajma od oko dvije milijarde dolara, od kojih bi milijarda i osamsto milijuna bili izdati uz zajmovna jamstva savezne američke vlade. No hoće li u tome uspjeti ostaje veliko pitanje, kažu analitičari, jer ova kompanije nije bila odveć djelotvorna u smanjivanju troškova poslovanja, što je prvi uvjet za bilo koji oblik pomoći savezne vlade.

A smanjivanje troškova poslovanja je upravo ono što na umu ima najveći svjetski zračni prijevoznik - American Airlines - koji je danas najavio ukidanje sedam tisuća radnih mjesta do ožujka sljedeće godine, reduciranje broja zrakoplova i manji broj letova u budućnosti. U ožujku ove godine American Airlines je zapošljavao 101.706 osoba. Nakon terorističkih napada u rujnu prošle godine, American je - slijedeći trend drugih prijevoznika - otpustio oko dvadeset posto svojih uposlenika i smanjio u istom postotku broj letova. Kao dio novih nastojanja da se smanje kapaciteti, ova kompanija će 'umiroviti' devet velikih zrakoplova tipa boeing 767 iz serije 300 do studenog ove godine. Ti potezi - tako kažu u ovoj kompaniji - trebali bi donijeti godišnju uštedu od milijarde i sto milijuna dolara.

Među drugim velikim američki prijevoznicima, analitičari smatraju da su Delta i Continental bolje pozicionirani jer imaju znatno niže troškove poslovanja. Manji prijevoznici - poput SouthWesta, Alaska Air, Jet Blue i America West - također se drže relativno dobro, tako što su preusmjerili svoje letove na manje aerdrome gdje su i troškovi održavanja niži. Zapravo, čak i dok su veliki konkuretni gubili novac, ovi manji prijevoznici su ostvarivali zaradu. Na popisu onih za koje se očekuje da će ove godine zabilježiti profit su SouthWest, Air Tran, Atlantic Coast Airlines, Jet Blue i Skywest. No ni mali prijevoznici nisu imuni na bankrot, podsjeća nas MSNBC, prošle godine Midway Airlines proglasio je bankrot, a prije mjesec dana isto je učinila i kompanija Vanguard Airlines.

XS
SM
MD
LG