Linkovi

Kontrola uvoza za Ameriku - već u Europi (13/8/02) - 2002-08-13


Pet luka u Europi priključilo se sustavu pojačane kontrole sadržaja kontejnera namjenjenih za Sjedinjene Države.

Pet europskih luka uključilo se u široku američku akciju detaljne provjere sadržaja kontejnera za američke destinacije. Rotterdam u Nizozemskoj, Antwerpen u Belgiji, Le Havre u Francuskoj, Hamburg i Bremerhaven u Njemačkoj pridružili su se kanadskim lukama Halifax, Montreal i Vancouver te Singaporeu.

Radi se o suradnji američkih i domaćih carinika na kontroli kontejnera s naglaskom na potrazi za potencijalno opasnim teretima i sadržajma poput dijelova oružja, pogotovo nuklearnog, eksploziva ili otrova. U kontejnerima se krijumčare i ljudi. Primjer najveće svjetske luke Rotterdam govori da od šest milijuna kontejnera ili 300 milijuna tona različitih roba, koji godišnje prođu Rotterdamom, skoro 300 tisuća kontejnera putuje za Sjedinjene Države – toliki je promet i iz Singaporea - a oko 600 njih su sa "sumnjivim sadržajem", što je širok pojam za sve opasne terete.

Iz svake od preostalih europskih luka pokrivenih sustavom dodatnih provjera godišnje za Sjedinjene Države kreće nešto iznad stotinu tisuća kontejnera.

Svrha je pojačane suradnje lokalnih carinskih vlasti i američkih kolega identificirati kontejnere prije nego što stignu u američke luke. Američka se carina prvo angažirala u lukama odakle ide najintenzivniji promet prema Sjedinjenim Državama i namjerava ovakvim sporazumima pokriti dvadesetak najvećih svjetskih luka.

Koliki je posao provjere najbolje govore sljedeći podaci: skoro 90 posto tereta koji prometuju svijetom prevozi se kontejnerima, svake godine oko 200 milijuna kontejnera s teretom kruži svjetskim morima od čega 16 milijuna dolazi u Sjedinjene Države. Polovica vrijednosti amričklog uvoza stiže u SAD morem.

XS
SM
MD
LG