Linkovi

Unatoč slabih rezultata, nema povratka u recesiju (13/8/02) - 2002-08-13


Američka udruga za ekonomsku politiku prognozira da još uvijek nestabila ekonomska situacija neće rezultirati povratkom recesije.

Istraživanje Američke udruge za ekonomsku politiku pokazuje da Sjedinjene Države neće ponovno ući u recesiju unatoč nizu slabih ekonomskih pokazatelja, padu vrijednosti na tržištima dionica te aktualnim koroporacijskim skandalima.

U istraživanju su sudjelovala 193 ekonomista. Većina, njih 69 posto, rekla je da postoje mali izgledi za još jednu recesiju u ovoj godini. Velika većina, njih 77 posto, pak, smatra da su niske kamatne stope i trenutna američka monetarna politika – primjereni.

Većina sudionika misli da američka Središnja banka ne treba ponovno smanjiti kamatnu stopu kako bi se stimuliralo gospodarstvo.

Tim O`Neil, vodeći ekonomist Bank of Montreal i potpredsjednik Udruge za ekonomsku politiku, smatra da bankrot avio-prijevoznika US Airways, najvjerojatnije, neće imati utjecaja na američko gospodarstvo: "Općenito govoreći, stečaji nemaju velikog utjecaja na sveukupu situaciju u gospodarstvu. Razlog tome jest da se radi o neuspjehu jedne kompanije. Ukoliko ta kompanija nije adekvatno organizirana da služi tržištu, možda postoje konkurentne kompanije koje to jesu u stanju."

Gospodin O`Neil očekuje gospodarski rast po nešto manjoj stopi do kraja ove godine. Administracija predsjednika Busha predviđa ekonomski rast od tri posto u posljednjih pet ovogodišnjih mjeseci, no većina ekonomista iz privatnog sektora vjeruje da je takva prognoza odviše optimistična.

Američko gospodarstvo je zabilježilo pad rasta u tri od ukupno četiri tromjesečja u 2001. godini. Rast ekonomije upravo je u fazi usporavanja, nakon naglog skoka u prva tri mjeseca ove godine.

XS
SM
MD
LG