Linkovi

NYT: Je li potpredsjednik Cheney dio problema ili rješenja? (13/8/02) - 2002-08-13


New York Times postavlja pitanje je li gospodin Cheney idealna osoba za istureno mjesto na gospodarskom forumu na kojem će govoriti o velikim poslovnim skandalima i korporacijskoj korupciji koji potresaju najjaču ekonomiju svijeta?

Američki potpredsjednik je, naime i sam umiješan u skandal u firmi Halliburton na čijem se čelu nalazio prije dolaska u Bijelu kuću, a koja je pod istragom glede mogućih nepravilnosti u knjigovodstvu: “Zato gospodin Cheney, u trenutku kada Amerikanci traže od svoje vlade da izlječi oboljelu ekonomiju, izgleda više kao dio problema, a manje kao njegovo rješenje” - ističe New York Times.

Bostonski Christian Science Monitor prenosi pisanje tjednika Newsweek koji navodeći izjavu jednog talibana tvrdi da je Osama bin Laden prošlog prosinca, pod vatrom američkih vojnika i po velikom snijegu, uspio jašući na konju, pobjeći iz Afganistana.

Drugi svjedok, takodjer taliban, kaže da je vidio bin Ladena u veljači ove godine, zajedno s 15-tak tjelohranitelja, u mjestu Shahikot, gdje su se talibanske snage pripremale za američki napad.

Vraćamo se New York Timesu koji u današnjem broju piše da se po medijima obično najbrajaju žrtve i štete koje načine uragani, tornada, potresi, požari, ali da se često ne objave podaci o žrtvama toplotnih udara. Navodi se da vrućina u Sjedinjenim Državama ubije godišnje više ljudi nego sve ostale prirodne nesreće – zajedno!

Prema podacima Centra za klimatska istraživanja na sveučilštu Delaware, vrućina je uzrok smrti za tisuću i pol Amerikanaca koji žive u gradovima, dok tornada, potresi i poplave zajedno godišnje odnesu manje od 200 života!

Za kraj pregleda američkog tiska vijest koju prenose svi dnevnici: Na jednom romantičnom havajskom otoku vjenčali su se glumac Nicolas Cage i Lisa Marie Presley, kćerka najvećeg američkog glazbenog kulta – Elvisa Presleya, čiji se tjedan upravo obilježava u Sjedinjenim Državama. To je Cageu drugi, a njegovoj novoj supruzi treći brak. Jedan od tih brakova bio je i s Michael Jacksonom!

XS
SM
MD
LG