Linkovi

Cheney o terorizmu (5/8/02) - 2002-08-13


Ratovi se ne dobijaju defanzivom. Jedini put ka sigurnosti jest put akcije. “Ove lekcije već su naučene u Afganistanu”, rekao je dopredsjednik Sjedinjenih Država, Dick Cheney, “gdje su američke snage uništile terorističke logore i oslobodile cijelu zemlju od talibanskog režima”.

No uklanjanje talibana i onemogućavanje djelovanja al-Qaide samo je početak. Gospodin Cheney kaže: “Skrivena teroristička mreža zahvaća šezdesetak i više zemalja. Posao koji je pred nama zahtjeva uporabu svakog oruđa diplomacije, financija, obavještajnih agencija, organa reda i zakona te vojne sile”,

Sjedinjene Države odlučne su u pronalaženju terorista i njihovom izvođenju pred lice pravde. “Ali”, kazao je dopredsjednik Cheney, “ovaj rat uključuje više od jedne osobe ili jedne skupine ljudi. Mi se suočavamo s prijetnjom oružja za masovno uništavanje”. Tijekom hladnog rata Sjedinjene Države i saveznici uspjeli su se nositi sa sovjetskom prijetnjom tako što su održavali sastanke, potpisivali sporazume o kontroli naoružanja te primjenjivali strategiju odvraćanja i uključivanja.

Danas su stvari drugačije. Gospodin Cheney kaže: “Nema načina da se odvrati neprijatelje koji nemaju zemlju za obranu. A uključivanje nekoga nije moguće kada diktatori dolaze u posjed oružja za masovno uništavanje i imaju rakete koje ih mogu ponijeti ili ih pak tajno dostavljaju prikrivenim terorističkim mrežama.”

Saddam Hussein je, kazao je dopredsjednik Cheney, diktator koji očito pokušava doći u posjed oružja za masovno uništavanje i koje je već koristio, kako u ratu protiv Irana tako i protiv vlastitog naroda. Gospodin Cheney kaže: “Vlada Sjedinjenih Država neće gledati u drugom smjeru dok se prijetnje protiv nas povećavaju. Svaka značajnija opasnost po našu zemlju zahtijeva temeljiti, planiran i odlučan odgovor Amerike i naših saveznika. Režim koji je uporabio otrovne plinove protiv vlastitih građana režim je kojem Amerika i naši prijatelji ne smiju dopustiti da prijeti Americi s oružjima za masovno uništavanje.”

XS
SM
MD
LG