Linkovi

Godišnji festival posvećen Buffalo Billu (12/8/02) - 2002-08-12


William Frederick Cody, bolje poznat kao Buffalo Bill, romantični je junak mnogih vesterna i knjiga. Krajem 19. stoljeća, Cody je bio lovac na bizone, kauboj, tragač za zlatom, kurir Pony Expressa i izviđač za američku vojsku. Nakon burnih mladih dana, sastavio je svjetski poznatu predstavu o Divljem zapadu – Wild West Show, koja je, uz pomoć pravih kauboja i Indijanaca, prikazivala romantiziranu verziju njegovog života. Umro je 1917., tijekom posjeta sestri u Denveru u Coloradu. Pokopan je na obližnjoj planini Lookout. Obližnji gradić Golden – u kojem Buffalo Bill nikada nije živio – čuva njegovu uspomenu održavajući godišnji festival posvećenom ovom junaku Divljeg zapada.

Dani Buffalo Billa, koji se održavaju svake godine krajem srpnja, najveća su priredba koju organizira gradić Golden u Coloradu. U nedjeljnoj paradi kroz središte mjesta sudjeluju kako njegovi najmlađi, tako i njegovi najstariji stanovnici. Dvosatna parada vjerojatno je za putnika-namjernika najbolji način da dozna nešto više o Goldenu. Pred okupljenim gledateljima izmjenjuju se vatrogasci, gajdaši, ambiciozni lokalni političari, članovi školskih sportskih ekipa i predstavnici raznih organizacija i poduzeća. Tu je, naravno, i sam Buffalo Bill, točnije rečeno – tu je njegov imitator. "Ja sam pukovnik Al Huffman. Jahaći klub Buffalo Billa, čiji sam predstavnik, počeo je organizirati ove parade tijekom četrdesetih. Već 35 godina imitiram Buffala Billa, a već 27 godina nastupam na ovoj paradi".

Dani Buffala Billa razvili su se iz skromne priredbe, koja se počela održavati krajem četrdesetih. Članovi lokalnog jahaćeg kluba svakog bi ljeta jahali do groba Buffala Billa i, po povratku u Golden, paradirali na svojim konjima kroz središte gradića.

U posljednjih četrnaest godina, paradu organizira lokalna volonterska organizacija na čelu sa Charlene Pazar. "Uspjela sam udvostručiti veličinu ove priredbe. U početku smo imali oko 35 skupina koje su sudjelovale u paradi, a danas ih imamo i do stotinu. U paradi ukupno sudjeluje i do tisuću ljudi, što u automobilima, što na platformama, a što u sedlu".

Charlene Pazar kaže da se na Danima Buffala Billa angažiraju gotovo svi u gradiću Golden – neki sudjeluju u paradi, drugi nastupaju kao zabavljači, a treći pomažu u organizaciji ili financiranju priredbi. Jedan od najsmješnijih događaja festivala svakako je utrka teretnih magarčića – burra. Iako su pod kontrolom vodiča, magarčići su nepredvidljivi – ponekad jure kao divlji, a ponekad se jednostavno ukopaju u mjestu. Pobjednik se nikada ne zna do zadnjeg trenutka.

"Dresiram svojeg magarca cijeli život i prilično sam ponosna na njega". Mary Kuehster pobjednica je ovogodišnje utrke, iako nije prva prešla liniju cilja. To je uspjelo jednoj drugoj ženi. Međutim, njen magarčić je pojurio pred sam cilj i ostavio je za sobom, tako da je žena utrku završila sama. Zbog toga su oboje diskvalificirani. Današnja utrka samo je skraćena verzija ranije velike utrke s magarcima, u kojoj su rudari iz ovog bivšeg rudarskog gradića tjerali svoje teretne životinje oko cijele planine. Jedan od važnih aspekata festivala Buffala Billa je i prikupljanje donacija za različite svrhe. Lokalni vatrogasci prikupljaju sredstva za svoj mirovniski fond prodajući ulaznice za svoj doručak sa švedskim stolom. U Golden se za festival slivaju i trgovci iz svih krajeva zemlje.

Ed Brittain volontira na koordiniranju štandova za prodaju umjetnina i proizvoda kućne radinosti. "Imamo 106 štandova i otprilike 85 pojedinačnih prodavača".

Lokalna poduzeća koriste priliku da bi reklamirala svoje usluge i proizvode. Oni koji prošeću parkom u središtu gradića mogu, primjerice, dobiti besplatnu masažu. Ljetni festivali vrlo su popularni diljem Sjedinjenih Država. Bill Pazar, jedan od organizatora festivala, kaže da ova priredba privlači više turista u Golden od bilo koje druge. "To je sve jako zabavno. Zgodno je vidjeti sve svoje prijatelje. Možete se dobro zabaviti uz glazbu, dobru hranu, piće – i malo šopinga".

Iako Buffalo Bill nikada nije živio u Goldenu, njegov duh je u ovom gradiću i te kako živ.

XS
SM
MD
LG