Linkovi

Bush: Saddam Hussein je neprijatelj dok se ne dokaže suprotno! (10/8/02) - 2002-08-11


Predsjednik Bush je izjavio da je irački čelnik Saddam Hussein neprijatelj, sve dok se ne dokaže suprotno. Predsjednik je pokušao umanjiti izglede da će Washington vrlo brzo krenuti u akciju protiv Bagdada.

Predsjednik Bush je kazao da američki narod zna da Irak predstavlja opasnost zbog želje Saddama Husseina da razvije ili nabavi biološko, kemijsko i nuklearno oružje.

"Već sam ga jednom opisao kao dijela osovine zla. Smatram ga neprijateljem dok se ne dokaže suprotno," kazao je.

Predsjednik se obratio novinarima tijekom partije golfa u blizini svog ranča u Teksasu. Kao i u drugim nedavnim govorima, i ovom je prilikom istaknuo da su mu – kada je Saddam Hussein u pitanju – na raspolaganju brojne opcije.

"Također sam već ranije kazao da sam oprezan čovjek. Sada smo u procesu konzultacija, ne samo s Kongresom, već s našim saveznicima i prijateljima. Konzultacije omogućuju našim sugovornicima da shvate razloge naše duboke zabrinutosti oko Saddama Husseina," rekao je.

Na pitanje – jesu li Amerikanci spremni za rat protiv Iraka i mogućnost žrtava, predsjednik je kazao:

"Mislim da to pitanje kreće od pretpostavke da već postoje planovi za hitnu akciju. No, još nismo postavili nikakve vremenske okvire. Mislim da američki narod shvaća da je oružje za masovno uništavanje u rukama čelnika poput Sadama Huseina vrlo opasno po nas i po naše saveznike. Amerikanci također shvaćaju što je to ucjenjivanje," istaknuo je.

U međuvremenu, dužnosnici administracije nastavili su u Washingtonu razgovore s čelnicima i predstavnicima šest iračkih oporbenih organizacija o planovima za uspostavljanje demokratske vlasti u Iraku nakon svrgavanja Saddama Husseina.

XS
SM
MD
LG