Linkovi

Američki odvjetnici o Stjepanu Mesiću: Hrabar čovjek, čovjek s vizijom (10/8/02) - 2002-08-10


Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić jučer je u Washingtonu primio nagradu Američke odvjetničke komore. Nagrađen je za svoje zalaganje za pravnu državu i demokratske reforme.

Nagradu dodjeljuje Pravna inicijativa Američke odvjetničke komore za Središnju i Istočnu Europu, koja djeluje u 23 bivše komunističke države Europe i Azije. U inicijativi dragovoljno sudjeluju američki odvjetnici i suci, koji svojim kolegama u tranzicijskim zemljama pomažu u demokratizaciji i moderniziranju odvjetničke profesije, profesionalnog obrazovanja pravnika te lokalnog pravosuđa.

Pravna inicijativa svake godine dodjeljuje nagradu jednom državniku iz regije, koji se istakao u promicanju demokratskih vrijednosti i pravne države. Prošle je godine nagradu primio češki predsjednik Vaclav Havel, ove je godine ta čast pripala hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću.

Hirshon: Predsjednik Mesić je hrabar političar

Obrazlažući odluku da se ove godine nagradi upravo hrvatski predsjednik, Robert Hirshon, predsjednik Američke odvjetničke udruge, je nabrojio uspjehe koje je postigla Republika Hrvatska, za mandata predsjednika Mesića, vezana uz približavanje euro-atlantskim integracijama.

"No, još važnije od toga, predsjednik Mesić je preuzeo čelnu ulogu da njegova zemlja okrene leđa autoritarnoj prošlosti. Hrvatska je danas mnogo demokratskija zemlja no prije tri ili četiri godine. Ne samo da je predsjednik Mesić unaprijedio suradnju s međunarodnim sudstvom, on je također svoju zemlju učinio vjerodostojim i cijenjenim partnerom u provedbi mirovnog ugovora iz Daytona. Za provedbu te politike potrebna je izuzetna osobna hrabrost, jer je protivljenje vrlo snažno, posebno kada je u pitanju kažnjavanje ratnih zločinaca iz redova vlastita naroda" - rekao je Robert Hirshon.

Wald: Čast nam je nagraditi političara poput hrvatskog predsjednika

O suradnji s Tribunalom govorila je i Patricia Wald, istaknuta članica Američke odvjetničke udruge i bivša članica sudskog vijeća haaškog suda. Ona je također istakla osobnu hrabrost hrvatskog predsjednika:

"U izbornoj kampanji za predsjednika, gospodin Mesić se zalagao za suradnju s Tribunalom, iako je to bila vrlo nepopularna stvar. On je i osobno svjedočio u den Haagu. Danas, predsjednik Mesić izvodi Hrvatsku iz izolacije, u zajednicu demokratskih država. Zbog toga je Američkoj odvjetničkoj udruzi čast nagraditi takvog političara. Hrvatska je bila žrtva ratnih zločina. No njezini su građani i počinili ratne zločine. Hrvatska se danas, pod vodstvom predsjednika Mesića, pošteno i iskreno hvata u koštac s nedavnom prošlošću."

Mesić: Cilj - demokracija kao način života

U svom obraćanju članovima Američke odvjetničke komore, nakon preuzimanja nagrade, predsjednik Sjepan Mesić govorio je o važnosti poštivanja zakona, kao uvjetu demokracije. Teškoće s kojima se susreće Hrvatska, kao i ostale tranzicijske zemlje, predsjednik je objasnio široko rasprostranjenim mentalitetom i političara i građana koji - kako je rekao - “vlast vežu uz privilegije, a kao sredstvo za stjecanje privilegija prihvaćaju korupciju.”

"Govorim o mentalitetu, stečenom u desetljećima autoritarne, jednostranačke komunističke vladavine, koji je, na žalost, u Hrvatskoj bio održavan i u prvim godinama njenog samostalnog života. To je mentalitet koji one na vlasti doživljava kao povlaštene, kao nedodirljive, ali u isto vrijeme i kao one koje se – jer sve je stvar cijene – može kupiti, kako bi se došlo do privilegija, sličnih njihovima."

Predsjednik Stjepan Mesić je naglasio da zbog toga “ljude valja učiti demokratski misliti, da usvoje demokraciju kao način života.” U tome nam – rekao je predsjednik Mesić – pomažu i Sjedinjene Države, s vrijednim inicijativama poput ove odvjetničke inicjative.

"Ići ću korak dalje pa ću reći kako ponekad valja pribjeći čak i pritisku da bi se ostvarilo situaciju u kojoj demokratsko promišljanje neće biti prazna fraza, nego sadržajem ispunjena svakodnevica" - rekao je u svom govoru članovima Američke odvjetničke udruge hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

XS
SM
MD
LG