Linkovi

Predsjedniku Mesiću uručena nagrada Američke odvjetničke komore (10/8/02) - 2002-08-10


Hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću danas je na svečanosti u Washingtonu uručena godišnja nagrada Američke odvjetničke komore. Najveća profesionalna udruga u Sjedinjenim Državama, s više od 400 tisuće članova, dodjelila je ovo priznanje predsjedniku Mesiću – kako je rečeno u obrazloženju nagrade – “zbog toga što je on čovjek koji je Hrvatsku poveo prema članstvu u zajednici demokratskih država.” Posebno je istaknuta predsjednikova čelna uloga u zalaganju za reformu pravosuđa.

Na svečanosti uručenja nagrade, predjsednik je Mesić istaknuo da je za Hrvatsku od iznimne važnosti to što je svijet počeo prepoznavati “kao državu u kojoj se izgradnji demokracije i vladavine prava pridaje iznimna važnost.” On je rekao da je ostvarivanje pravne države nezaobilazni uvjet za gradjenje i održavanje čvrste i stabilne demokratske strukture. ”Time što smo proklamirali demokraciju, nismo riješili stvar … zapravo je to tek početak,” rekao je hrvatski predsjednik.

Obračajući se stotinama uzvanika na dodjeli nagrade Američke odvjetničke komore, gospodin je Mesić rekao kako se demokraciji u Hrvatskoj suprotstavlja naslijedjeni mentalitet – “mentalitet kojemu je svojstveno da vlast veže za privilegije, a kao sredstvo za stjecanje privilegija prihvaća korupciju”. Mentalitet naslijedjen iz socijalizma – rekao je hrvatski predsjednik – nije svojstven samo bivšim vladajućima, nego je prisutan i kod onih kojima se vladalo. A u prvih deset godina svojeg samostalnog postojanja – nastavio je gospodin Mesić – Hrvatska “nije bila niti istinski pluralistička, niti pravna država.” U tom su razdoblju – rekao je – ljudska prava bila kategorija koja je vrijedila uglavnom za pripadnike većinskog naroda.

Hrvatski predsjednik je na kraju obraćanja stotinama uzvanika na svečanosti dodijele nagrade Američke odvjetničke komore zaključio da etablirane demokracije moraju pomoći trenzicijskim zemljama:

“Etablirane demokracije moraju pomoći svojim iskustvom, svojim znanjem, pa čak i povremenim pritiskom, da - usporedo s putom iz totalitarizma i jednostranačja u demokraciju i pluralizam - prijedju i put od selektivne primjene zakona, povlaštenosti i korupcije do vladavine prava”, rekao je predsjednik Mesić. U povodu uručenja visokog priznanja predsjedniku Mesiću, u ime komore je govorila američka sutkinja Patricia Wald, donedavna članica sudskog vijeća Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije. Podsjetimo na kraju, ranijih godina nagradjeni su bili češki predsjednik Vaclav Havel, slovački predsjednik Mihal Kovač i bugarski predsjednik Petar Stojanov.

XS
SM
MD
LG