Linkovi

Washington uvjetuje vojnu pomoć imunitetom američkih vojnika (10/8/02) - 2002-08-10


"Washington uvjetuje vojnu pomoć imunitetom američkih vojnika u mirovnim snagama” – piše “New York Times”. Kako javlja ovaj dnevnik, administracija predsjednika Busha upozorila je ovoga tjedna strane diplomate da bi njihove zemlje mogle izgubiti svu američku vojnu pomoć, ukoliko postanu članice Međunarodnog kaznenog suda, a da pri tome ne obećaju da će od njega zaštititi američke vojnike na svojem tlu.

Ovo je upozorenje upućeno na temelju jedne odredbe novog zakona o borbi protiv terorizma, čiji je cilj natjerati što veći broj zemalja na potpisivanje bilateralnih sporazuma s Washingtonom o davanju imuniteta američkim vojnicima pred međunarodnim sudom. Druga odredba iz istog zakona daje predsjedniku ovlast da oslobodi američke vojnike ili druge američke državljane iz pritvora međunarodnog suda – “svim potrebnim i odgovarajućim sredstvima”, uključujući i uporabu vojne sile. Upozorenje Washingtona kritizirao je Human Rights Watch, a negativno su ga ocijenili i brojni strani diplomati – piše “New York Times”.

“Washington Post” jutros javlja da je američko Ministarstvo pravosuđa odlučilo ograničiti doseg novog programa dojavljivanja sumnjivih aktivnosti. Novi Program za informiranje i prevenciju terorizma – poznat po skraćenici TIPS – neće se, kako se prvotno planiralo, oslanjati na dojave poštara, radnika komunalnih službi i drugih koji imaju pristup privatnim domovima i mogu lako otkriti sumnjive aktivnosti. Od ovog se pristupa odustalo nakon što su organizacije za zaštitu građanskih prava upozorile da bi se time stvorila prava mreža građana-špijuna, koja bi narušavala zakonom zajamčenu privatnost pojedinaca – piše jutros washingtonski dnevnik.

XS
SM
MD
LG