Linkovi

Nagrada Američke odvjetničke udruge predsjedniku Stjepanu Mesiću (9/8/02) - 2002-08-09


Predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću sutra će u Washingtonu biti dodjeljena nagrada Američke odvjetničke udruge. Najveća profesionalna udruga u Sjedinjenim Državama, s više od 400 tisuće članova, dodjeljuje ovo priznanje predsjedniku Mesiću – kako se kaže u obrazloženju nagrade – “zbog toga što je on čovjek koji je Hrvatsku poveo prema članstvu u zajednici demokratskih država.” Posebno se ističe predsjednikova čelna uloga u zalaganju za reformu pravosuđa.

Odličje dodjeljuje Pravna inicijativa za Središnju i Istočnu Europu, inicijativa kojom američki odvjetnici, na dobrovoljnoj bazi, već više od deset godina pomažu kolegama iz bivših komunističkih zemalja da dostignu pravne standarde demokratskih država Zapada. Pravna inicijativa ima urede u 23 zemlje bivšeg komunističkog bloka, od kojih je jedan u Zagrebu.

Razlozi za dodjelu nagrade

Svake godine Pravna inicijativa dodjeljuje i godišnju nagradu, kojom se – ove godine – odaje priznanje hrvatskom predsjedniku. David Tolbert, izvršni direktor Pravne inicijative za Središnju i Istočnu Europu, govori o razlozima za dodjelu nagrade upravo hrvatskom čelniku.

"Predsjednik Mesić je preuzeo čelnu ulogu u reformi pravosudnog sustava, kako bi njegova zemlja postala istinski dio međunarodne zajednice. Nas se posebno dojmio njegov demokratski pristup svom poslu. Mnogi političari često žele prigrabiti što više vlasti. Za razliku od njih, predsjednik Mesić se prvenstveno zalaže da proradi demokratski sustav. Mislim da su toga vrlo dobro svjesni i hrvatski građani. Posebno nam je važno njegovo inzistiranje na reformi pravosudnog sustava, zalaganje za pravnu državu u kojoj se zakoni poštuju, kao i njegovo traženje da Hrvatska u potpunosti surađuje s haaškim Tribunalom."

Tolbert: Mesić je hrabar čovjek, čovjek s vizijom

David Tolbert kaže da ga se posebno dojmilo prošlogodišnje Mesićevo “hrabro inzistiranje” u vezi izručenja dvojice hrvatskih generala sudu u Den Haagu. Gospodin Mesić je svoje stajalište u vezi s ovom – u Hrvatskoj prilično nepopularnom temom - izrekao i u govoru članovima američke Pravne inicijative za Srednju i Istočnu Europu, na njihovom godišnjeg sastanku u Zagrebu, prošlog ljeta.

"Predsjednik Mesić se izjasnio za vlast zakona, za poštivanje međunarodnih obveza Hrvatske. Vrlo nas je impresionirao njegov nastup. Bilo je očito da je on hrabrar čovjek, čovjek koji razumije što je demokracija, i čovjek s vizijom" - kaže David Tolbert.

On dodaje da se predsjednik Stjepan Mesić “posebno izdvaja kada se sagledaju drugi političari u regiji, posebno njegovi kolege u susjednim zemljama”.

XS
SM
MD
LG