Linkovi

Sastanak iračke oporbe i predstavnika američke vlade (9/8/02) - 2002-08-09


State Department i Pentagon danas će ugostiti čelnike šest iračkih oporenih skupina. Riječ je o najambicioznijem američkom pokušaju da ohrabri te grupe na suradnju.

Do ovih susreta dolazi usred špekulacija o mogućem američkom napadu na Irak i traženju Washingtona za promjenom režima u Bagdadu.

Glasnogovornik iračke oporbe kaže da američka vojna akcija u Iraku ne bi trebala biti prolongirana. On ističe da unutar Iraka jenjava podrška predsjedniku Husseinu.

Istodobno, američka je administracija odbacila nova upozorenja koja je uputio irački čelnik, uz objašnjenje da riječi Saddama Husseina da 'napad na Irak neće uspjeti', ne mijenja poglede predsjednika Busha na situaciju.

U međuvremenu, njemački kancelar Gerhard Schroeder izjavio je da eventualni napad na Irak može uništiti međunarodnu koaliciju protiv terorizma.

Ministar vanjskih poslova, Joschka Fischer upitao se tom prilikom – razumiju li američki čelnici rizik koji je povezan s forsiranjem promjene režima u Bagdadu. Prema mišljenju ministra Fischera, takva akcija bi mogla prisiliti Sjedinjene Države da na Srednjem istoku ostanu desetljećima.

XS
SM
MD
LG