Linkovi

Internetom protiv kobasica i cigareta (8/8/02) - 2002-08-08


U Vukovaru je nedavno otvoren zdravstveno-informacijski centar u kojem se stanovnici ovog grada mogu informirati o najnovijim medicinskim dostignućima vezanim uz zdravu prehranu te odvikavanje od duhana. Centar je otvorila američka nevladina udruga WIRED, koja preko svojih sponzora, uvodi suvremenu kompjutersku tehnologiju u zemlje u razvoju te države u tranziciji. O ovoj inicijativi za Glas Amerike govori Gary Selnow, čelnik organizacije WIRED, koji se upravo vratio iz Vukovara.

Cilj organizacije WIRED je širenje digitalne tehnologije i interneta na globalnom planu, za potrebe obrazovanja i razvoja. Pokretač WIRED-a je Gary Selnow, profesor poslovne analitike i kompjuterskih znanosti na Sveučilištu San Francisco State. On kaže da je ova organizacija u Vukovar došla 1997., kada je tamo otvoren Centar za mirno rješavanje sukoba. Kompjutere za ovaj centar nabavila je organizacija WIRED.

O zdravstveno informativnom centru, koji je u Vukovaru otvoren prije nekoliko dana, Gary Selnow kaže: "Projekt financira Zaklada Medtronic, koja je povezana s istoimenim proizvođačem medicinske opreme, prvenstveno za liječenje kardiovaskularnih bolesti. Po prirodi njezina posla, Zaklada Medtronic promiče ideju zdrave ishrane te odvikavanja od duhana. Zbog toga smo u Vukovaru i otvorili kompjuterski centar, s desetak radnih stanica i jednim uposlenikom, koji će biti na usluzi građanima – od učenika i studenata, pa do liječnika i medicinskih sestara.

Gary Selnow smatra da je problem zdrave prehrane posebno izražen u istočnim dijelovima Hrvatske. “Tamo se izrvsno jede, ali ne baš osobito zdravo – kad god se vratim od tamo teži sam za nekoliko kilograma” – kaže gospodin Selnow. Upitali smo ga misli li da se stil života - u kojem kulen, slanina i kobasica, uz neizbježnu cigaretu, imaju značajnu ulogu - može lako promijeniti?

Gary Selnow: Svjesni smo da se način života ne može preko noći promijeniti. Za to treba vremena. Ali negdje treba početi. Mi počinjeno s informacijom, koja će nadamo se – uvjeriti ljude da treba mijenjati neke navike i način života. Uspjeh bi već bio da se prestane jesti meso dva puta dnevno, već samo jednom, ili da se recimo meso priprema na način da se gubi masnoća.

Što se tiče duhana, novootvoreni zdravstveno-informacijski centar nudi nekoliko alternativnih pristupa odvikavanju od cigarete. “Svjesni smo da je pušenje popularno u ovom dijelu Europe, te da su ljudi u posljednjih deset godina prošli kroz raznorazne stresne situacije – no siguran sam da bi mnogi željeli prestati, a ne znaju kako. Mi im želimo pomoći” - kaže Gary Selnow, direktor američke ne-vladine udruge WIRED, koja je u Vukovaru otvorila zdravstveno-informacijski centar.

XS
SM
MD
LG