Linkovi

Je li Saudijska Arabija američki neprijatelj? (8/8/02) - 2002-08-08


Adminsitracija predsjednika Busha i Ministasrtvo obrane potrudili su se što brže pružiti uvjeravanja Saudijskoj Arabiji da je američko-saudijsko prijateljstvo neupitno. Do ovog dolazi nakon što je list Washington Post objavio izvješće prema kojem je jedno savjetodavno tijelo Pentagona dobilo od jednog analitičara Korporacije Rand analitičku procjenu u kojoj se Saudijsku kraljevinu naziva američkim neprijateljem. O spomenutom izvješću razgovaramo s Richardom Murphyjem iz Vijeća za vanjsku politiku i Steveom Zunesom, urednikom za Bliski istok časopisa Vanjska politika u perspektivi.

Državni tajnik Colin Powell odmah je nazvao saudijskog ministra vanjskih poslova Sauda al-Faisala i rekao mu da ta procjena ne odražava službenu politiku Sjedinjenih Država. Ministar obrane Donald Rumsfeld je izjavio da dvije zemlje imaju dugotrajno i pozitivno prijateljstvo.

Poslušajmo prvo Richarda Murphya, koji je bio je i američki veleposlanik u Rijadu. On se ne slaže s ocjenom iznesenom u spomenutom izvješću da je Saudijska Arabija neprijatelj Sjedinjenih Država.

Richard Murphy: Smatram da je to mišljenje, da se pristojno izrazim, daleko od stvarnosti, da bi se čak moglo kvalificirati kao besmislica. Njime se tvrdi da je naš glavni neprijatelj Saudijska Arabija, da je ta zemlja jedan od vodećih neprijatelja i čim se oslobodimo Saddama Husseina i dobijemo u Bagdadu prijateljsku vladu, moći ćemo se, što se tiče opskrbe naftom, sučeliti sa saudijskom vladom. No to se temelji na pretpostavci da Saudijska Arabija uopće ne surađuje sa Sjedinjenim Državama od 11. rujna, što nije slučaj. Prema mojim informacijama, oni su vrlo zainteresirani da nauče kako se mogu pratiti transferi novca, primjerice, kroz dobrotvorne zaklade, a to je nešto što nisu nikad prije učinili. Ministarstvo financija je vrlo zadovoljno ovakvom suradnjom.

Richard Murphy iz Vijeća za vanjsku politiku osvrnuo se zatim na tvrdnje da je ono što je izjavio analitičar Korporacije Rand odraz razmišljanje više od nekolicine analitičara u Sjedinjenim Državama.

Richard Murphy: Mislim da predstavalja tzv. neo-konzervativnu skupinu, koja, iskreno govoreći, traži bilo kakav glas za napad na Irak, bilo koji način da dođe do toga, da dobije za to podršku. I u slučaju spomenutog analitičara - a ja se nadam da to nije karakteristično za sve neokonzervativce - on se zalaže za napad na Irak kao način da se riješe američki problemi na Bliskom istoku.

Tako govori bivši veleposlanik u Saudijskoj Arabiji Richard Murphy koji sad radi za privatnu organizaciju Vijeće za vanjsku politiku u New Yorku.

Steve Zunes, urednik za Bliski istok časopisa Vanjska politika u perspektivi smatra da analiza saudijsko-američkih odnosa Korporacije Rand predstavlja jednu školu razmišljanja među nekim analitičarima i da neki njezini elementi zaslužuju podrobniju pažnju.

Steve Zunes: Spomenuto izvješće održava razmišljanja jednog broja strateških analitičara koji već nekoliko godina upozoravaju na zabrinutost glede Saudijske Arabije. Ovo je jedno od najmoćnijih izvješća takve vrste s kojima sam ja upoznat i ukazuje da su možda bar neki unutar Busheve administracije spremni pogledati Saudijsku Arabiju na drugačiji način.

Stevea Zunesa, urednika za Bliski istok časopisa Vanjska politika u perspektivi upitali smo - misli li da trebamo biti alarmirani ocjenama poput ove korporacije Rand, ili je samo riječ o odrazu jedne stare debate?

Steve Zunes: Iz onog što sam ja vidio, uopće ne zvuči alarmantno, možda malo prenaglašeno, no opći parametri ovih tvrdnji, kako je Saudijska Arabija povezana s nekima od najopasnijih radikalnih pokreta na i oko Bliskog istoka, pridonijeli su na izravan ili neizravan način većim protu-američkim osjećajima u toj regiji i to treba uzeti ozbiljno. Dilemu predstavlja i činjenica da saudijska vlada nije jedinstvena. Elementi kraljevske obitelji, vjerski establishment, dakle, svi oni koji su moćni i utjecajni, kreću se u spektru od proameričkih elemenata, vrlo umjerenih elemenata, pa do ekstremnih fundamentalista koji se mogu uspoređivati s iranskim i talbanskim ekstremistima.

Steve Zunes, urednik za Bliski istok časopisa Vanjska politika u perspektivi smatra da Sjedinjene Države trebaju pronaći sredinu između toga da se ovakve kategorizacije jednostavno odbacuju kao neutemeljene, što se dosad često događalo, i zapadanja u mentalitet 'Osovine zla', koji u osnovi priječi dijalog o reformama koji je nužan.

XS
SM
MD
LG