Linkovi

Američki vojni vrh jedinstven za uporabu sile protiv Saddama Husseina (7/8/02) - 2002-08-07


List Washington Post javlja da je Združeni stožer američkih oružanih snaga jedinstven u podršci planovima o korištenju američke vojne sile za svrgavanje iračkog čelnika Sadama Huseina. Washingtonski dnevnik danas na naslovnici prenosi riječi neimenovnih dužnosnika administracije, prema kojima je šest zapovjednika združenog stožera postiglo suglasnost o ovom pitanju. Glasnogovornik Pentagona je, međutim, članak u Postu okarakterizirao kao spekulaciju.

Irak upozorava da će se braniti protiv eventualnog američkog napada, usmjerenog na svrgavanje Sadama Huseina. Ovo je upozorenje izneseno u izjavi, koju je danas objavio irački parlament. U međuvremenu, ključni američki saveznici u Europi pozivaju na ublažavanje napetosti između Sjedinjenih Država i Iraka novim diplomatskim potezima. Njemački kancelar Gerhard Schroeder upozorio je da bi američki napad na Irak mogao dovesti do raspada međunarodne koalicije protiv terorizma.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer je u zasebnoj izjavi ukazao da bi američki napad mogao rezultirati američkom vojnom prisutnošću u regiji, koja bi mogla potrajati desetljećima. Europska unija pozvala je Washington da iscrpi sva diplomatska sredstva prije nego što pribjegne sili.

XS
SM
MD
LG