Linkovi

NYT: Bilateralnim sporazumima do imuniteta za američke mirovnjake (7/8/02) - 2002-08-07


New York Times piše o naporima američke administracije da dogovori pojedinačne sporazume s mnogim zemljama o neizručivanju Amerikanaca Medjunarodnom kaznenom sudu. Do sada su Sjedinjene Države potpisale takve sporazume s Rumunjskom i Izraelom.

Obje su se zemlje složile da neće poslati američke vojnike, pripadnike medjunarodnih mirovnih snaga ili drugo osoblje na Kazneni sud čija je svrha podići optužnice protiv onih pojedinaca za koje se sumnja da su počinili ratne zločine i genocid, a kojima se za to ne bude sudilo na nacionalnim sudovima. Sjedinjene su Države, kao što je poznato, odbile suradjivati s novim Medjunarodnim kaznenim sudom.

Nakon višemjesečnog lobiranja, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda dalo je američkim mirovnjacima mogućnost da godinu dana budu izuzeti od progona kaznenog suda. Zato se američka vlada sada trudi da tijekom te godine dana postigne bilateralne sporazume sa što većim brojem zemalja, kao što je to učinjeno s Rumunjskom i Izraelom.

Christian Science Monitor ističe da savezni sudovi postavljaju pitanja glede načina na koji Bushova administracija pokušava spriječiti nove terorističke napade. Neki suci smatraju da, s pravne točke gledano, uhićenja na stotine Arapa i državljana iz islamskih zemalja, koji nemaju na zadovoljaavajući način riješen useljenički status, jednostavno nisu u duhu američkog pravosudnog standarda i interpretacije pravde, čak ni u ovo kritično vrijeme.

Posljednja takva odluka donesena je u Washingtonu od strane sutkinje Gladys Kessler, a njome se Ministarsvu pravosudja naredjuje da objavi imena uhićenih osoba, koje se nalaze pod istragom nakon terorističkih napada od 11. rujna.

Sutkinja Kessler smatra da su takva tajna uhićenja i zadržavanja u pritvoru anti-etička za jedno slobodno i otvoreno društvo, kao što je to američko. Ranije su savezni suci u New Jerseyu i Michiganu zatražili od useljeničkih sudova da saslušanja tih zatočenika budu javna. Suci, naravno vode računa o osjetljivosti situacije, pa je tako sutkinja Kessler odbacila zahtjev zatočenika da se objave i mjesta i vremena njihovih uhićenja.

XS
SM
MD
LG