Linkovi

Tjedan vidovnjaka i ostalih ekstrasenzorno obdarenih osoba (7/8/02) - 2002-08-06


U Sjedinjenim Državama, svaki je mjesec, pa gotovo i svaki tjedan ili dan u godini posvećen obilježavanju nečega, bilo događaja, organizacije, pokreta, skupine ljudi, hvalevrijednih stremljenja ili štogod drugo nekome padne na pamet. Početak kolovoza donosi i jedan, - nazovimo to tako -, tjedan kvazi obilježavanja. Radi se o tjednu medija ... ne medija u smislu novina, televizije i radija, već medija u smislu osoba s ekstrasenzornim sposobnostima, točnije onih koji takve osobine sami sebi pripisuju.

Objektivno pripisivanje takvih osobina, kako izgleda, još uvijek, naime, ostaje samo predmetom spekulacija, a ne dokazivih provjera. Jedna se organizacija u Sjedinjenim Državama poduzela zadatka da, ako je to moguće, dokaže da neke osobe posjeduju ekstrasenzorne sposobnosti i da ih, pri tom, i adekvatno nagradi.

Obrazovna zaklada James Randi, - kako se zove spomenuta organizacija -, već duže vrijeme nudi nagradu od milijun dolara u gotovini onome tko uspije demonstrirati svoje ekstrasenzorne sposobnosti, - bilo da se radi o levitiranju, komuniciranju s duhovima, savijanju žlica, pogađanju tuđih misli, predskazivanju budućnosti ili bilo kakvoj drugoj paranormalnoj sposobnosti -, u kontroliranom okružju.

Pomislilo bi se da će najpoznatiji mediji, - oni koji na televiziji krajnje neskromnim riječima hvale svoje ekstrasenzorne sposobnosti -, požuriti da na tako jednostavan način zarade milijun dolara. Ali, događa se upravo suprotno. John Edward, koji prenosi poruke preminulih na televizijskom kanalu Sci-Fi, u hit seriji «Crossing Over», ne želi pristupiti takvoj provjeri. Drugi slavni mediji, poput Miss Cleo i Sylvije Brown isto tako ne prihvaćaju pozive Jamesa Randija da pokažu svoje sposobnosti drugačije, a ne kroz telefonske pozive koji njihovi klijenti plaćaju od 5 do 10 dolara po minuti.

Ostaje, dakle, pitanje tko je zainteresiran za nagradu od milijun dolara? Kako kaže James Randi, svaki mjesec javi se 30 do 40 osoba bilo pismima, elektronskom poštom ili izravno u uredu njegove Zaklade, i svi tvrde da raspolažu jedinstvenim paranormalnim sposobnostima. Recimo, jedan je čovjek tvrdio da njegov pas Sparky razumije njegove misli; jedan je kineski bračni par ustrajao u tvrdnji da njihova mala kćerkica može pročitati poruku s papira koji se utakne u njezino uho, a jedan je zubar pokušao dokazati da može ustvrditi je li baterija puna ili ispražnjena tako što ju pritisne uz svoje grlo. Jedan je muškarac tvrdio da može letjeti i predlagao da to dokaže skokom iz aviona bez padobrana.

U ovom posljednjem slučaju, valja reći, da njegov prijedlog nije bio prihvaćen. No, kako kažu u Zakladi James Randi, oko trećine prijavljenih tvrde da su rašljari, odnosno da pomoću drvenog rašljastog štapića mogu pronaći vodu, zlato, droge ili nešto četvrto. Priličan broj potencijalnih osvajača milijun-dolarske nagrade tvrdi da može manipulirati slavne televizijske ličnosti da izgovore što god oni zadaju. Među ciljnim slavnim ličnostima najčešće se predlaže manipulacija Opre Winfrey, no za sada to još nitko nije uspio i pokazati.

Nedavno je na vrata Zaklade pokucao i jedan čovjek iz Meksika, koji je bio toliko siguran da može sjajiti u mraku, da je sa sobom donio i kofer da odnese milijun dolara. No, čak niti višenoćnih pokušaja nije uspio ni najmanje zasjajiti.

I, na kraju ovog malog priloga o Nacionalnom tjednu osoba s paranormalnim sposobnostima, kažimo još da je, uoči ovog za njih značajnog obilježavanja, televizijska mreža ABC kontaktirala mnoge poznate medije i upitala ih kako namjeravaju proslaviti svoj tjedan. Pokazalo se da nitko od upitanih medija nije niti znao za postojanje tjedna u njihovu čast, koji je, inače, upisan u kalendare još od 1965. godine. Toliko o ekstrasenzornim sposobnostima.

XS
SM
MD
LG