Linkovi

U FBI-u izgubili 423 komada oružja i 317 kompjutora (6/8/02) - 2002-08-06


Washington Post piše o tome kako su FBI i neki odjeli Ministarstva pravosuđa izgubili na stotine komada oružja i laptop kompjutora. Mnogi od tih kompjutora sadrže povjerljive informacije o nacionalnoj sigurnosti i krivičnim istragama. Napominje se da je najmanje 18, od oko tisuću nestalih komada oružja, pronadjeno kasnije u lokalnim policijskim postajama nakon što su korišteni u pljačkama, a moguće i u jednom ubojstvu. Uglavnom – FBI je prijavio da mu nedostaje 423 komada oružja i 317 kompjutora ,a INS-u, Službi za useljevanje, nedostaje 539 komada oružja.

Christian Science Monitorom navodi da s približavanjem godišnjice najkatastrofalnijeg terorističkog napada u povijesti na vidjelo izlazi sve više informacija o tome da službeni Washington možda nije učinio sve što je trebalo da se zaustave napadi na Svjetski trgovinski centar i Pentagon.

Navodi se da je u nekoliko razgovora izmedju vodećih ljudi u Vijeću za nacionalnu sigurnost iz odlazeće Clintonove administracije i dolazeće Bushove administracije, razgovarano o planu napada na al-Qaidu kojeg su napravili stručnjaci iz Clintonove administracije. Medjutim, birokracija je učinila svoje i prošli su mjeseci, ali plan o napadu na al-Qaidu nije nikad ozbiljno razmatran. Bijela kuća je odmah zanijekala da je ikada preuzela neki ozbiljan plan o uništavanju al-Qaide od Clintonove administracije.

Washington Post, pak, piše kako je na jednom sastanku prominentnih intelektualaca i bivših visokih dužnosnika, održanom prije mjesec dana u Pentagonu, Saudijska Arabija opisana kao – neprijatelj Sjedinjenih Država te da je preporučeno da američki dužnosnici daju Saudijcima ultimatum zahtijevaći od Rijada da prekine podržavati terorizam. U suprotnom bi Sjedinjene Države mogle zauzeti izvorišta nafte. Navodno se takvom stajalištu usprotivio Henry Kissinger koji Saudijsku Arabiju smatra američkim saveznikom. Glasnogovornica Pentagona je izjavila da Saudijska Arabija u potpunosti suradjuje u borbi protiv terorizma te da američka vlada zbog toga izražava najdublju zahvalnost – ističe današnji Washington Post.

XS
SM
MD
LG