Linkovi

Određena promjena u iračkom stavu - razgovor s Timothyjem McCarthyjem (5/8/02) - 2002-08-05


Sjedinjene Države i Britanija dočekale su prilično skeptično irački poziv šefu ekipe inspektora Ujedinjenih naroda za naoružanje da dođe na razgovore u Bagdad. Američki dužnosnici ističu da “Irak zna što mu je činiti”, a Britanci – da je irački predsjednik Sadam Husein “poznat po tome da voli zakulisne igre”. Rusija je, pak, pozdravila iračku inicijativu kao “važan korak naprijed”. O iračkom prijedlogu razgovarali smo s Timothyjem McCarthyem, analitičarom Centra za studije kontrole oružja pri Institutu za međunarodne studije u Montereyu.

Timothy McCarthy svojedobno je i sam bio inspektor Ujedinjenih naroda u Iraku. Govoreći o reakcijama na iračku ponudu, ističe da su Rusi oduvijek bili optimističniji po pitanju novih inspekcija u Iraku, te da im je u ekonomskom interesu ukidanje sankcija protiv te zemlje. S druge strane, kaže gospodin McCarthy, Amerikanci i Britanci ne vjeruju u nove inspekcije i razmišljaju o drugim opcijama, kao što je promjena režima u Iraku.

Kako bi irački poziv na tehničke razgovore trebalo shvatiti Vijeće sigurnosti? "Taj prijedlog svakako seže dalje od svega što su Iračani nudili ranije. Drugim riječima, naime, posljednji krug pregovora bio je donekle tehničke, ali daleko više političke prirode. Sada su Iračani posegnuli za drugačijim pristupom. Žele razgovarati o tehničkim pitanjima vezanim uz inspekcije – kako će se inspekcije provoditi, kakvi će biti inspektori, što će se pregledavati i tako dalje. Mislim da vidimo određenu promjenu u iračkom stavu, no uglavom zahvaljujući strahu da će Sjedinjene Države i njihovi saveznici u jednom trenutku posegnuti za vrlo agresivnim mjerama".

Za uspostavljanje novog režima inspekcija – kaže gospodin McCarthy – vjerojatno je najvažnije pitanje pristupa. Prema njegovim riječima, inspektori moraju imati pristup svim iračkim objektima, tako da Iračanima ne ostanu zaštićena mjesta na kojima bi mogli nastaviti razvijati oružje za masovno uništavanje. Stoga će – predviđa ovaj stručnjak – upravo pitanje pristupa biti središnje pitanje mogućih daljnjih pregovora s Bagdadom.

Jesu li Rusi nerealni, kada kažu da je ovaj poziv korak u smjeru rješavanja krize diplomatskim i političkim sredstvima? "Mislim da su donekle doista nerealni. Vjerujem da je ovo tek prvi korak u seriji dugih pregovora. Iračanima je u interesu da ostanu u kontaktu s Ujedinjenim narodima i tako na neki način potkopavaju američke namjere o smjeni režima".

Iračani se gotovo sigurno vode logikom da neće biti napadnuti, dok vode pregovore o povratku inspektora i to je vidljivo i iz njihovog poziva – ocjenjuje Timothy McCarthy iz Instituta za međunarodne studije u Montereyu.

XS
SM
MD
LG