Linkovi

Film tjedna: Signs - Znaci (4/8/02) - 2002-08-05


Mel Gibson igra glavnu ulogu u najnovijem provokativnom trileru M. Night Shyamalana, scenaristu i redatelju koji je napravio i filmski hit-triler “Šesto čulo”. Ovaj put ne pojavljuju se duhovi, već se sjenka vanzemaljaca nadvija nad glavnim junacima.

Pensilvanijski farmer Graham Hess je bivši svećenik koji je skinuo habit i odstupio od vjere nakon smrti svoje žene. Međutim, ono što su njegova djeca otkrila jednog jutra na njivi pod kukuruzom pred njihovom kućom prisiljava ga da ponovno zaviri u svoju dušu i ponovno preispita sve ono u što je ikada vjerovao.

Kukuruzna njiva bila je prošarana medjusobno povezanim pravilnim krugovima, a slični “krugovi u usjevima” pojavili su se i na drugim poljima diljem svijeta. Jesu li to su znakovi koje ostavljaju izvanzemaljci ili se radi o božanskoj poruci?

Mel Gibson igra ulogu razočaranog svećenika koji, u svom nastojanju da objasni značenje “znakova” u polju, od skeptika postaje vjernik. "Postoji dosta toga što okružuje ovo pitanje o kojem govori film ... znanstveni fenomen. Ima dosta knjiga posvećenih neobjašnjivim krugovima u usijevima. Ljudi sebi postavljaju mnoga pitanja, postoji li nešto u svemiru. To je dobro područje za istraživanje. Ne samo da li možemo uzbuditi publiku. Tu je i pitanje što ako su oni koji su napravili te krugove neprijateljski raspoloženi? Također možete razmišljati o fenomenu i izvan nas, na duhovnoj razini".

Pisac i redatelj M. Night Shyamalan objašnjava da specifični znakovi u usjevima koje je odabrao za film “SIGNS” imaju posebno značenje za lik koji igra Mel Gibson."Naši 'krugovi u polju' temeljeni su na vrlo poznatom slučaju koji se dogodio u New Hampshireu, a nalazi se na kompilacijskom albumu Led Zeppelina. Jedan njegov kraj izgleda kao trozubac, kao đavolji trozub. Na neki način, čitav film je za nas metaforički, pa bi se ovo, u tom kontekstu moglo promatrati kao razgovor izmedju ovog čovjeka i Boga. Ova čitava stvar izgleda kao da se on nosi sa svojim demonima, a demoni doslovno dođu u njegovu kuću i stoje s njim i drže njegovo dijete te pitaju: “Gdje si ti? Gdje je tvoja vjera? Tko si ti?” Sve je to jedna metafora za njegove osjećaje. On je uvijek o tome govorio tako da bi rekao da to dolaze demoni.

Redatelj filma dodaje da nije želio koristiti kompjutorsku animaciju i specijalne efekte već je ostavio imaginaciji publike da se uživi u film, da u njemu aktivno sudjeluje i sama sebi dočara likove koje ne vidi na velikom ekranu. Mel Gibson pak kaže da ga je u ovom filmskom projektu privukla kombinacija nadnaravne misterije i pitanja koja nas zabrinjavaju na zemlji.

Najprije, smatram da je film zabavan. Drugo, poučan. A treće, mislim da ima još jednu višu dimenziju. Ne znam da li bi to mogli nazvati duhovnošću ili nečim drugim. Međutim, na neki način izlazi izvan okvira normi i zalazi u neke više sfere, što ja mislim da je Bog ili nešto o čemu smo svi mi ponekad razmišljali.

Ulogu djece u ovom filmu igraju mala Abigail Breslin i Rory Culkin. U filmu se pojavljuje i Joaquin Phoenix, koji je još skeptičniji od svog brata. Kao i u prethodnim filmovima M. Night Shyamalana, glazbu je skladao James Newton Howard.

XS
SM
MD
LG