Linkovi

Marsha Johnson Evans  od danas na čelu američkog Crvenog križa (5/8/02) - 2002-08-04


Danas američki Crveni križ dobiva novog čelnika. Umirovljena admiralica Marsha Johnson Evans preuzet će vodstvo ove organizacije, koja je tijekom prošle godine prolazila kroz nekoliko teških faza. Što očekuje novu čelnicu, kada stupi na položaj? Razgovaramo s Haroldom Deckerom, čovjekom koji je posljednjih mjeseci obavljao dužnost privremeng čelnika američkog Crvenog križa.

Harold Decker preuzeo je čelništvo nad Crvenim križem u listopadu, nakon što je bivši predsjednik podnio ostavku, usred negodovanja javnosti. Naime, pokazalo se da su neki fondovi, prikupljeni nakon 11. rujna, potrošeni na neke druge programe, a ne u svrhu pomoći žrtvama terorističkih napada. Pošto je imenovan prijelaznim predsjendikom, gospodin Decker je najavio reviziju tog programa i obećao da će sva spomenuta sredstva biti utrošena na žrtve i njihove obitelji. Tada je pokrenuo i inicijativu kojoj je cilj povratiti povjerenje javnosti u Crveni križ.

Po struci odvjetnik, gospodin Decker se po dolasku u Crveni križ sjetio jednog savjeta koji mu je na početku odvjetničke karijere pružio njegov mentor. "Prvog mi je dana na poslu rekao. 'Sonny, prvo odvjetničko pravilo jest da nikada ne dopustiš da tvoj klijent od tebe očekuje više no što mu zaista možeš ponuditi'".

Gospodin Decker smatra da je to odličan savjet kojeg bi se trebali pridržavati svi dužnosnici dobrovoljačkih organizacija kada razgovaraju s donatorima. On smatra da je glavni krivac za spomenutu kontroverzu – “loša komunikacija” izmedju Crvenog križa i javnosti, s obzirom da je Crveni križ, nakon 11. rujna, dobio nezabilježenu količinu pomoći. "Došlo je do nezabilježenog straha, te nakon toga - nezabilježene darežljivosti. Svi smo mi iz ovoga puno naučili".

Gospodin Decker objašnjava da je dodjela pomoći žrtvama I obiteljima terorističkih napada sada u završnoj fazi. Crveni križ je u ime donacija dobio oko 970 milijuna dolara. Od toga je podjeljeno oko 600 milijuna dolara. Gospdin Decker kaže da se nakon napada od 11 rujna, Crveni križ ponovno fokusirao na svoju misiju. "Koja jest da spriječimo, da se pripremimo te da odgovorimo na prirodne katastrofe, kao i na one izazvane ljudskim djelima".

Uz domaće programe, američki Crveni križ ima I medjunarodnie programe, kao što je cijepljenje protiv ospica u Africi. U lipnju, ova je organizacija usvojila smjernice koje nalažu da se donatorima uvijek mora podnijeti izvješće o tome kako je točno utrošen novac koji su oni poklonili za potrebe Crvenog križa.

XS
SM
MD
LG