Linkovi

Hoće li Lindows zamijeniti Windows? (2/8/02) - 2002-08-02


Možete to nazvati lukavim marketingom, rizičnim biznisom ili jeftinom kupovinom, možete to nazvati kako god želite... Možda će vas iznenaditi da je veliki lanac američkih robnih kuća Walmart poznat u kompjuterskom svijetu po nečem drugom - a ne samo po niskim cijenama robe za kućanstvo. Walmart je prvi veći lanac dućana koji prodaje osobne kompjutere u kojima se koristi operativni sustav Lindows, za razliku o sustava Windows korporacije Microsoft koji se koristi na oko 95 posto kompjutera u cijelom svijetu.

Lindows je simplificirana verzija Linuxa, moćnog ali vrlo složenog operativnog sustava koji koriste mnogi kompjuterski programeri. Kako javlja novinar David Clements, novi kompjuteri s Lindowsovim sustavom ujedno su i prvo šire prihvaćanje Linuxa od strane nekog većeg lanca dućana.

Većina trgovaca kompjutera izbjegava Linux i to uglavnom zbog toga što vrlo mali broj kupaca izražava zanimanje za ovaj alternativni operativni sustav. A opskrbljivati tu manjinu tehnološki spretnih osoba rizičan je posao.

Ako kompjuter dođe u paketu s Linuxom, trgovac kompjutera obično ima obvezu pružati tehničku podršku. A pružati takvu podršku za Linux moglo bi biti puno teže i skuplje negoli osiguravati tehničku podršku za standardni Microsoftov software. Čak i korporacija Dell Computers, poznata po tome što proizvodi kompjutere prilagođene potrebama svojih kupaca, nije mogla prodavati računala s Linuxom, niti osigurati tehničku podršku dovoljno jeftino.

Ako Dell nije uspio stvoriti i opskrbiti jedno takvo malo tržište, zašto bi bilo koji veći lanac dućana trošio vrijeme i novac za to? Za Walmart, razlog je cijena. Nedavno su svojim kupcima ponudili Microtelova računala za ispod 300 dolara s novom jednostavnijim verzijom Linuxa - Lindowsima.

Trenutno ti kompjuteri se mogu kupiti samo preko Interneta. Cythia Lin, glasnogovornica Walmarta, kaže kako se odluka da se prodaje kupcima koji vole koristiti Linux pojavila početkom godine. Svjesno ili nesvjesno, Walmart se tim kupcima već obraćao kad je ponudio na prodaju kompjutere bez operativnog sustava. Bez troškova za Windowse, ti su kompjuteri bili prilično jeftini. A mnogi korisnici odlučili su na njih instalirati Linux, a ne Windowse.

Gospođa Lin kaže da ih je izostanak Windowsa na kompjuterima učinilo idealnim kandidatima za Linux: "U veljači smo testirali ovu ideju na našem web-sajtu i odgovor je bio nevjerojatan. Neki ljudi su to pronašli na našem sajtu i rekli svojim prijateljima, koji su pak rekli svojim prijateljima i riječ se brzo proširila. Prodaja kompjutera bez operativnog sustava bila je i još je uvijek dobra. Shvatili smo da smo pronašli priliku, a to je bila prilika koju je trebalo nastaviti ispitivati."

To ispitivanje ih je dovelo do stvaranja operativnog sustava Lindows. Riječ je zapravo o novoj verziji Linuxa koja može pokretati neke programe napisane za Windowse, a da oni uopće nisu instalirani. Niski troškovi i pojednostavljani operativni sustav privukli su dugogodišnje korisnike Windowsa koji uopće nisu razmišljali o kompjuteru koji bi pokretao Linux.

"Prodaja Microtelova kompjutera s Lindowsima koja je upravo počela nadmašila je sva naša očekivanja" - kaže gospođa Lin.

No tek treba vidjeti hoće li Lindowsi ispuniti očekivanja korisnika. Kompanija koja je proizvela Lindowse tvrdila je kako je uspjela stvoriti software koji može pokretati programe za Windowse. No kako Lindowsi samo zapravo emuliraju Windowse, njihova kompatibilnost s priogramima za Windowse, bit će u najmanju ruku ograničena...U kompaniji Microtel tvrde da je najbitnija stvar u ovom trenutku to što Lindowsi mogu pokretati većinu programa koji su korisnicima potrebni, s time da je operativni sustav još uvijek prilično jednostavan za uporabu. No prosječna mušterija Walmarta možda nema dovoljno kompjuterskog znanja kao što to imaju online kupci. A to bi moglo značiti novi pritisak na Walmart i Microtel da osiguraju veću i skupu tehničku podršku. No obje korporacije se slažu s time da online prodaja kompjutera s Lindowsima pokazuje određeni apetit publike za alternativu dominantnim Windowsima.(žc)

XS
SM
MD
LG