Linkovi

Novi hit na campusu: kolegij poslovne etike (2/8/02) - 2002-08-02


Nakon niza skandala u vodećim američkim korporacijama, američki fakulteti poslovnog managementa bilježe porast interesa za tečajeve poslovne etike i poslovne odgovornosti.

Mnoge američke korporacije možda se u zadnje vrijeme baš ne mogu pohvaliti sjajnom reputacijom, no s druge strane, ovo je pravo vrijeme za tečajeve poslovne etike. Elwood Oakley, profesor etike na poslovnom koledžu Robertson pri državnom sveučilištu Georgije, kaže da "današnji naslovi iz lista Wall Street Journala mogu poslužiti kao odličan materijal za budući plan i program kolegija koje on predaje".

"Mislim da je glavna pouka koja se iz ovoga može izvući i uvrstiti u kolegije poslovne etike da se treba pridržavati pravila koje društvo postavlja. Kompanije koje namjerno ignoriraju ta pravila na kraju budu uhvaćene na djelu."

Koga treba držati na oku?

Važnost kontrole poslovanja još je jedna od lekcija današnjih skandala – kaže Jim Fischer, direktor Centra za poslovnu etiku Emerson pri sveučilištu St. Missourija. Mjere kontrole već postoje – kaže on – a oni koji ih provode moraju svoje odgovornosti shvatiti ozbiljno:

"Glavna uloga uprave velike korporacije jest da štiti interese dioničara i na neki način kontrolira management. Burzovni analitičari i financijske kuće također moraju dioničarima davati dobre savjete. Treba imati i na oku računovodstvo, tako da revizori rade svoj posao kako treba."

Iz nedavnih se skandala – kaže gospodin Fisher – moglo naučiti i nešto o tome kako osveta dioničara može biti žestoka. Prema riječima ovog stručnjaka, pad vrijednosti dionica na Wall Streetu zapravo je poruka dioničara direktorima da će za razne prijestupe platiti visoku cijenu:

"Mislim da u ovoj situaciji ipak ima i nešto pozitivno. Zbog burne reakcije financijskih tržišta, kompanije će se bolje disciplinirati. Mislim da je zabrinutost ulagača vrlo snažan čimbenik, koji će, na kraju, dovesti do poboljšanja stanja u poslovnom sektoru."

Zakon potiče prijave nelegalnog ponašanja

Elwood Oakley smatra da će do pozitivnih promjena doći i zbog propisa novog zakona o malverzacijama u poslovnom sektoru, koji potiče uposlenika na svim razinama kompanije da prijavljuju nepravilnosti u poslovanju, te ih štiti od moguće osvete.

"Mislim da će taj novi propis pridonijeti jačanju poslovne etike u korporacijama više od bilo drugog ranije usvojenog zakona. Na primjer, za prijevare u WorldComu znalo je nekoliko desetaka ljudi, no nitko ih nije prijavio."

Gospodin Oakley ističe da bi ovaj novi poticaj uposlenicima da prijavljuju prijevare, zajedno s boljim oblicima zaštite takvih svjedoka, mogao stvoriti još jedan sloj kontrole u poslovnom sektoru.

XS
SM
MD
LG