Linkovi

Jesu li Pakistanci kupovali na Floridi oružje za Talibane? (2/8/02) - 2002-08-02


“Washington Post” se na naslovnici bavi ponovnim otvaranjem slučaja krijumčarenja oružja u Floridi u koji su, kako se vjeruje, bili upleteni agenti pakistanske vlade. Kako piše “Post”, u lipnju prošle godine, netko je pokušao putem posrednika kupiti rakete i komponente za nuklearno oružje od kradljivca dijamanata, koji je postao doušnik za američku vladu.

Kupci su u više navrata u konverzacijama, koje su vlasti snimile, spominjali da predstavljaju pakistansku vladu, te da oružje kupuju za pakistansku obavještajnu službu, afganistanske talibane ili teroriste. Ovaj je slučaj izvorno privukao malo pažnje, te je riješen vansudskom nagodbom, no upućeni izvori tvrde da su tužitelji uklonili svako spominjanje Pakistana iz javnih dokumenata zbog diplomatskih razloga – piše washingtonski dnevnik.

Pod naslovom “Bitka prije američko-iračkog rata” bostonski “Christian Science Monitor” piše o kongresnim svjedočenjima o mogućoj vojnoj akciji protiv Iraka, koja su upravo u tijeku. Ova svjedočenja pokazuju – piše “Monitor” – da je na ključnim frontovima, borba već počela. U Kongresu, kako se čini, nema većeg otpora ideji o još jednom ratu sa Sadamom Huseinom. Mnogi zakonodavci, dapače, vjeruju da bi Amerika mogla odnijeti pobjedu, pa ne žele postavljati pitanja, zbog kojih bi ih netko mogao prozvati kao slabe domoljube.

No, s vojne točke gledišta, svjeodčenja u Kongresu su, zapravo kontraproduktivna, jer Pentagonu oduzimaju faktor “strateškog iznenađenja”. Naravno, zaključuje bostonski dnevnik, moguće je da je Pentagon zapravo pribjegava dezinformiranju, govoreći javno o “malom velikom ratu za Valentinovo”, dok zapravo sprema “manji rat za Dan zahvalnosti”.

XS
SM
MD
LG