Linkovi

Četiri optuženika u slučaju Lora ponovno u pritvoru (1/8/02) - 2002-08-01


Nekoliko optuženih za ratne zločine počinjene 1992. godine u Vojnom zatvoru u Lori vraćeni su u pritvor.

Odlučilo je tako vijeće Vrhovnog suda u povodu žalbe splitskog tužiteljstva na odluku suca Slavka Lozine koji je prošli tjedan optužene pustio da se brane sa slobode. Danas je priveden i četvrti od sedmorice optuženih.

Vrhovni je sud uvažio navode iz žalbe Županijskog državnog odvjetništva smatrajući da i dalje postoje razlozi za pritvorom okrivljenih te je ovakva odluka bila preuranjena s obzirom na to da tek slijedi saslušanje očito važnih svjedoka što će uslijediti u nastavku suđenja 19. rujna.

Glasnogovornik splitske policije Leon Tauber je naglasio da je jednog od optuženih privela vojna policija te je demantirao prvotnu informaciju koja se pojavila u medijima da su svi okrivljeni vraćeni u pritvor.

Leon Tauber: “Postupajući povodom odluke Vrhovnog suda odlučujući o žalbi Državnog odvjetništva da se ponovno odredi pritvor okrivljenicima u slučaju Lora djelatnici Policijske uprave Splitsko-dalmatinske jučer su priveli dvije osobe u zatvor na Bilicama, a jedna je osoba pošto je djelatna vojna osoba privedena preko djelatnika Vojne policije. Jutros je priveden još jedan od okrivljenika tako da se trenutno na Bilicama nalaze četiri osobe vezane za slučaj Lora. Netočne su informacije koje su objavljene u nekim medijima da su svi okrivljenici već u zatvoru na Bilicama. Za ostalom trojicom se još uvijek traga, sa nekima se stupilo u kontakt preko obitelji i na drugi način. Oni nisu bili obvezni da budu na bilo kojoj točnoj adresi tako da su se nakon ukidanja pritvora mogli slobodno kretati i za sada ne bi nagađali gdje se nalaze. Naša postupanja pokazat će što je s njima i vidjet ćemo što će dalje okolnosti pokazati."

Pravosudni djelatnici u postupku kao i većina odvjetnika nije htjela komentirati odluku Vrhovnog suda dijelom zbog toga što ta odluka još nikome nije ni uručena.

Glasnogovornik policijske uprave Splitsko- dalmatinske Leon Tauber nije komentirao postupanja policije u vezi prvookrivljenog Tomislava Dujića koji i nije bio u pritvoru te se i dalje nalazi u bijegu.

XS
SM
MD
LG