Linkovi

Koliko je snažna 'posebna veza' Washingtona i Londona? (1/8/02) - 2002-08-01


U ratu protiv globalnog terorizma, Sjedinjenim je Državama od ključne važnosti britanska pomoć i podrška. Britanske su snage u prvih šest mjeseci predvodile mirovnu misiju u Afganistanu, a Britanija je bila prva zemlja koja je Americi, 11. rujna, uputila riječi podrške i suosjećanja, nakon terorističkih napada na New York i Washington.

Odnosi Londona i Washingtona temelje se na snažnoj društvenoj, kulturnoj i geostrateškoj povezanosti dva naroda.

Britanski mirovni kontinegent u Afganistanu dostigao je šest tisuća i stotinu vojnika, većinom marinaca i pripadnika specijalnih postrojbi. David Aikman, američki vanjskopolitički komentator kaže da i ta činjenica ukazuje na “posebnost” veze između Washingtona i Londona:

"Mislim da premijer Tony Blair instinktivno osjeća da je njegova zemlja američki saveznik, bez obzira o kojem se dijelu svijeta radilo. To je slučaj bez obzira radi li se o izravnoj prijetnji poput terorističkih napada od 11. rujna, ili pak prijetnji neke ne tako direktne prirode. Rujanski napadi na New York i Washington bili su, prema premijerovu mišljenju, napadi na svjetsku civilizaciju, njezine vrijednosti koje Britanija uvijek želi braniti."

Uz to, Britanija je često američki emisar u dijelovima svijeta u kojima ima poseban utjecaj, primjerice Pakistanu. Upravo je premijer Blair prošle jeseni uvjerio tamošnjeg čelnika, Perweza Musharafa da je njegova uloga u obračunu s talibanima ključna. Premijer Blair je također odigrao važnu ulogu u organizaciji međunarodne donatorske konferencije, na kojoj je Afganistanu obećana pomoć od 200 milijuna britanskih funti, u sljedećih pet godina.

Vladu premijera Blaira to je na domaćem planu znalo i koštati. Građani sve češće kritiziraju vladinu politiku koja je vanjskoj politici, navodno, dala prednost nad rješavanjem unutarnjih problema, poput reforme zdravstvenog sustava.

Britanac Bob Kleiber, po profesiji kompjuterski stručnjak, o tome kaže: "Mislim da je Blair najviše zainteresiran za svoj image u inozemstvu, koji je i inače vrlo dobar. On kao da više želi da njegova vlada pomaže stranim zemljama, pogotovo Americi – a ne toliko građanima Britanije kojima je pomoć zaista potrebna. Uz to, postoji zabrinutost da bi naš snažan angažman u Afganistanu mogao izazvati odmazdu protiv nas, ovdje u Britaniji.”

Američki novinar Tom Rivers, koji živi u Londonu, o rejtingu premijera Tonya Blaira na domaćoj sceni kaže: "Popularnost mu u posljednje vrijeme pada. Krajem prošle godine je njegov stav o ratu protiv terorizma podržalo oko 70 posto građana, danas se ta podrška spustila na oko 50 posto. Javnost brine odveć bliska veza s Washingtonom, stječe se dojam da London prihvaća sve što stiže s druge strane Atlantika. Mnogi bi željeli da se London ipak malo više distancira od Amerike."

Treba također uzeti u obzir da vlada premijera Blaira prolazi kroz svoj drugi mandat, u kojem često dolazi do izražaja razočaranje neispunjenim obećanjima iz izbornih kampanja. Bez obzira na jaku trans-atlantsku vezu, koju u načelu podržava ogromna većina Britanaca, nerješena unutarnjepolitička pitanja predstavljat će pravi i jedini izazov vlade premijera Tonya Blaira.

XS
SM
MD
LG