Linkovi

Bruce Springsteen kreće na novu turneju (1/8/02) - 2002-08-01


Po prvi put u posljednjih osamneast godina Bruce Springsteen se ponovno ujedinio sa svojim E Street Bandom na snimanju studijskog albuma. Album The Rising, u velikoj je mjeri inspiriran terorističkim napadima od 11. rujna i tome kako su se Sjedinjene Države oporavljale nakon te tragedije.

Album The Rising obradjuje tugu, gubitak, ljutnju i oporavak koje su Amerikanci iskusili tijekom posljednje godine dana. Bruce Springsteen objašnjava što ga je inspiriralo za naslovnu pjesmu albuma: "Ono o čemu se govori na ovom albumu tek je dio puta. Nije sve predodređeno. Sudbina nije predodredjena - niti vaša sudbina ni sudbina mjesta na kojem živimo. Za sudbinom treba posegnuti. A ulozi su još uvijek vrlo visoki i –znate – oni svakim danom postaju sve viši."

Nekoliko dana nakon teroprističkih napada, ovaj se pjevač vozio u automobilu blizu svoje kuće kad ga je prepoznao jedan obožavatelji i uzviknuo 'Hej, Bruce, trebamo te'. Springsteen priznaje da ga je to potaklo na dublje razmišljanje o fokusu svog novog albuma, koji je već bio u fazi pripreme. Telefonirao je udovicama jednog newyorškog vatrogasca i jednog uposlenika Svjetskog trgovinskog centra, te supruzi jednog ubijenog u Pentagonu. Nakon trideset godina izgrađivanja odnosa sa svojom publikom, Bruce je pomislio kako je došlo vrijeme da kroz svoju glazbu ponudi sućut zemlji.

"Namučili smo se kako bi moja glazba dobila središnju, i nadajmo se, smislenu ulogu u životu mojih slušatelja, te kako bi ona , na neki način, predstavljala mali poziv na budjenje," kaže ovaj glazbenik.

Nakon terorističkih napada, Bruce Springsteen je sudjelovao na dva događaja u spomen žrtvama - Koncertu za New York i televizijskom maratonu Odajmo počast junacima. To je bilo pravo vrijeme za njegove introspektivne tekstove i teme kao što su težak rad, žrtvovanje i nastojanje da se ustraje i kad si sučeljen s teškoćama.

"Uvijek sam osjećao da pišem pjesme za svoje vrijeme. Uvijek sam pokušavao ovjekovječiti, snimiti nešto malo o tome kako je biti čovjek mojih godina, koji živi na ovom mjestu u ovo vrijeme," priča.

Dok se priprema za veliku svjetsku turneju, Bruce objašnjava ulogu koju bi želio da on i E street Band odrade na pozornici: "Vi ste svjedok. Vi ste svjedok vašeg vremena. Vi ste svjedok događaja. Svjedok ste vašeg susjedstva. Svjedok ste onog što činite. I taj naš sastav,.. mi navečer izlazimo na pozornicu kao skupina svjedoka. A naša je uloga da svjedočimo i potaknemo vas na ples. To je srž onog što činimo. I nadamo se da ćete se pokrenuti i podići na noge do kraja večeri."

Po drugi put u svojoj karijeri, Bruce Springasteen se nalazi na naslovnici uglednog časopisa Time. Njegova turneja s E Street Bandom počinje 7. kolovoza u njegovoj rodnoj državi New Jersey i nastavit će se u 2003. godinu s postajama u Europi i Australiji...U nastojanju da dočara osjećaj ljutnje i gubitka, Bruce je napisao pjesmu koja inkorporira i glazbu mistične islamske sekte sufi.

XS
SM
MD
LG