Linkovi

Još jedan iranski novinar u zatvoru (31/7/02) - 2002-08-01


U Iranu je zadan još jedan udarac slobodi izražavanja. 24. srpnja, jedan prizivni sud potvrdio je presudu, kojom je Noruzu, glavnom iranskom reformističkom dnevnom listu, šest mjeseci zabranjeno izlaženje. Sud je također podržao kaznu od šest mjeseci zatvora, koja je izrečena uredniku Noruza, Mohsenu Mirdamadiju. Uz to, gospodinu Mirdamadiju zabranjeno je da se bavi novinarstvom četiri godine.

Noruz izlazi od travnja 2001. i predstavlja stavove najveće iranske političke stranke koja se povezuje sa reformama – Frontom sudjelovanja islamskog Irana. Gospodin Mirdamadi je dužnosnik te stranke i član iranskog parlamenta.

Noruz je samo jedan od mnogih dnevnih listova koje je u posljednjih nekoliko godina zatvorilo ekstremističko muslimansko svećenstvo koje vlada Iranom. 13. srpnja, obustavljeno je izdavanje još jednog reformskog lista - Azada, koji je izvještavao o odstupanju ajatolaha Jalaleddina Taherija s položaja predvodnika molitve u Isfahanu. Ajatolah Taheri je izjavio da odustaje od ove dužnosti jer iransko vladajuće svećenstvo i dalje blokira reformističke napore izabranih dužnosnika.

Kako je predsjednik George Walker Bush istaknuo u izjavi od 12. srpnja, “Na proteklim dvama predsjedničkim izborima, te na desetak parlamentarnih i lokalnih izbora, velika većina iranskog naroda glasala je za političke i gospodarske reforme. Međutim, neizabrani ljudi, koji su stvarni čelnici Irana, ne slušaju glas naroda. Beskompromisna, destruktivna politika nastavlja se, a u svakodnevici Iranaca ne mijenja se gotovo ništa.”

Predsjednik Bush je kazao: “Iranski studenti, novinari i zakonodavci i dalje su izloženi uhićenjima, zastrašivanju i maltretiranju zato što zagovaraju reforme ili kritiziraju vladajući režim. Suzbija se izlaženje neovisnih listova. Talentirani studenti i profesionalci, sučeljeni s dvostrukom prijetnjom nedovoljnog broja radnih mjesta i prevelikog broja ograničenja na njihovu slobodu, nastavljaju tražiti prilike za bolju budućnost u inozemstvu, umjesto da pomognu u izgradnji budućnosti Irana ostajući kod kuće. U međuvremenu,” kazao je, “članovi vladajućeg iranskog režima i njihovih obitelji i dalje koče reforme, dok iz svojeg položaja vuku nepravedne prednosti.”

“Kroz povijest smo bili svjedoci snage jedne jednostavne ideje,” rekao je predsjednik Bush. “Kada imaju izbora, ljudi biraju slobodu….Narod Irana želi iste slobode, ista ljudska prava i prilike kao i ostali narodi diljem svijeta. Njegova vlada morala bi saslušati njegove nade.”

XS
SM
MD
LG