Linkovi

Međunarodna tjeralica: Felicien Kabuga (1/8/02) - 2002-08-01


1994, ekstremisti iz plemena Hutu pobili su oko osam stotina tisuća Tutsija iz Ruande i umjerenih Hutua. Nakon toga, Ujedinjeni narodi osnovali su međunarodni tribunal za zločine počinjene u Ruandi. Zadatak tribunala je da sudski goni i kazni organizatore genocida u Ruandi. Među bjeguncima pred pravdom je i Felicien Kabuga.

Kabugina privatna Neovisna radio-televizija “Tisuću brežuljaka” pozivala je na masovna ubojstva Tutsija i drugih. Optužen je da je Hutuima davao mačete, lopate i druge alatke koje su koristili kao oružje. Prema optužnici, bio je glavni izvor financiranja esktremističkih paravojnih snaga Hutua, koje su izvršile masakr nad Tutsima, zajedno s vladom i vojskom Ruande.

Felicien Kabuga, podrijetlom Hutu, rođen je u Ruandi 1935. Danas je bogati poslovni čovjek. Koristi se imenima Faracien Kabuga, Idriss Sudi, Abachev Straton, Anathase Munyaruga i Oliver Rukundakuvuga. Vjeruje se da putuje po Europi i aftičkim zemljama poput Madagaskara, Gabona i Kenije. Možda se nalazi u Nairobiju, Mombasi ili Eldoretu u Keniji.

Sjedinjene Države platit će do pet milijuna dolara za informaciju koja dovede do uhićenja Feliciena Kabuge ili drugih odgovornih za genocid u Ruandi. Osobe koje raspolažu informacijama o ovim bjeguncima trebale bi se obratiti najbližem američkom veleposlanstvu ili konzulatu, a mogu se javiti i na brojeve telefona 254-722-298483 i 254-733-25028. Mogu poslati i elektronsku poruku na adresu rewards@state.gov. Identitet osoba s informacijama bit će zadržan u tajnosti.

XS
SM
MD
LG