Linkovi

SAD i Fond Ujedinjenih naroda za populaciju (30/7/02) - 2002-07-31


U programima planiranja obitelji nema mjesta prinudi. Prisila krši temeljno pravo svih parova da slobodno odluče o broju djece koju žele imati. Fond Ujedinjenih naroda za stanovništvo financira djelovanje kineskog državnog povjerenstva za planiranje obitelji. To povjerenstvo nameće teške kazne onim Kineskinjama kojima vlada ne odobri trudnoću. Zbog tih i drugih razloga Sjedinjene Države su odlučile uskratiti 34 milijuna dolara koje je Kongres odobrio ove godine za Fond Ujedinjenih naroda za stanovništvo.

Kao što je rekao državni tajnik Colin Powell, “ako postoji jedno načelo koje ujedinjuje Amerikance sa suprostavljenim pogledima na to pitanje onda je to uvjerenje da niti jedna žena ne smije biti prisiljena na pobačaj. Neovisno o skromnoj veličini proračuna Fonda Ujedinjenih naroda za stanovništvo namijenjenog Kini i bez obzira na neke korisne strane programa koje provodi, njegova podrška i uključenost u aktivnosti kineske vlade za planiranje obitelji omogućavaju Pekingu da učinkovitije primjenjuje svoj program prisilnih pobačaja.”

Gospodin Powell kaže da su Sjedinjene Države došle do odluke o uskraćivanju sredstava nakon što su razmotrile informacije koje im je dostavio Fond za stanovništvo svjetske organizacije te na temelju nalaza neovisne ekipe koja je posjetila Kinu u svibnju. Kineska pravila planiranja obitelji, koja nameću prrekomjerne i drakonske globe parovima koji imaju više djece nego što im je vlada odobrila, bili su ključni čimbebnici u odluci američke vlade.

Premda Sjedinjene Države uskraćuju svoj doprinos za ovu fiskalnu godinu Fondu Ujedinjenih naroda za stanovištvo, američka vlada nije odustala od svoje predanosti da podrži dragovoljne programe planiranja obitelji. Sjedinjene Države ove godine izdvajaju više od 446 milijuna dolara za programe reproduktivnog zdravlja i populacijske programe diljem svijeta.

Kao što je rekao glasnogovornik državnog tajništva Richard Boucher, “želimo osigurati da naša sredstva financiraju dragovoljne programe koji su obrazovni, koji parovima daju informacijske usluge i drugo kako bi oni mogli samostalno odlučiti kada i koliko djece će imati. Vrlo smo zadovoljni u podršci tim programima diljem svijeta i to su one vrste programa koje želimo podržati.”

XS
SM
MD
LG