Linkovi

WP: Proizvodi li Irak virus ebole? (31/7/02) - 2002-07-31


Američki obavještajni analitičari pozorno ispituju satelitske snimke zapadne obale rijeke Tigris tražeći laboratorij iračke vojske za biološko oružje. Kako piše Washington Post, o postojanju tog laboratorija američku stranu su izvjestili irački prebjezi. Prema njihovim navodima, laboratorij s nizom podzemnih prostorija za pokuse jako je dobro čuvan, a postoje i sumnje da Iračani u njemu proizvode virus ebole. Ako se potvrdi postojanje tog laboratorija to bi moglo dovesti do pojačavanja rasprava o tome trebaju li Sjedinjene Države napasti Irak, piše Washington Post.

Isti list izvještava da je nakon teške željezničke nesreće u ponedjeljak, nadomak Washingtona, kompanija koja skrbi o tračnicama, CSX Transportation odlučila uvesti ista ograničenja brzine za putničke kompozicije kao i za teretne. U ljetnim mjesecima brzina vlakova bit će ograničena na oko 70 kilometara na sat. Do ovakve odluke je došlo nakon što su istražitelji nesreće posumnjali da je velika vrućina koja je tog dana vladala u području Washingtona dovela do izobličavanja tračnica. Teretni vlak prošao je istim tračnicama sigurno, s manjom brzinom, dok je putnički vlak AMTRAKA iskočio pri čemu je ozljeđeno 97 putnika od kojih šest osoba teže.

I još pogled na današnji New York Times koji javlja o nasukavanju više desetaka kitova kod Cape Coda u Massachusettsu. U ponedjeljak se nasukalo njih 46, a zahvaljujući naporima dobrovoljaca i turista većina ih je spašena i vraćena u ocean. Međutim, ista skupina kitova jučer se ponovno nasukala, četrdesetak kilometara sjevernije. Ovaj put, tvrde stručnjaci, njihov spas je nemoguć i jedino što se može učiniti je olakšavanje njihovih patnji. Oni dodaju da je najvjerojatniji razlog nasukavanja kitova mutno, pješčano oceansko dno kod Cape Coda koje postupno prelazi u plićak što može prevariti i najbolje sonarne uređaje pa tako i one kod kitova.

XS
SM
MD
LG