Linkovi

Liječnicima sve više trebaju znanja iz poslovnog managementa (30/7/02) (30/7/02) - 2002-07-30


Sustav zdravstvene skrbi u Sjedinjenim Državama postao je toliko složen da se mnogim liječnicima čini da bi im dobro došla obuka u metodama poslovanja kako bi se snašli u tom sustavu. Uočivši takvu potrebu, sveučilišta počinju nuditi posebne postdiplomske poslovne studije, namijenjene upravo liječnicima.

U stara vremena, kada je liječnik želio da njegova bolnica kupi novu medicinsku opremu, jednostavno bi otišao u upravu bolnice i to zatražio, kaže David Hough, profesor Fakulteta za poslovni management Sveučilišta Johns Hopkins: "U sadašnjoj situaciji, bolnice su u mnogo većoj stisci sa sredstvima te im trebaju jako dobri i financijski i klinički razlozi za kupovanje nove opreme. Sofisticirani liječnik, stoga, mora ima nos i za biznis, a i raspolagati poslovnim rječnikom kako bi uvjerio upravu bolnice da mu je zahtjev na mjestu."

Znajući to, David Hough je prije osam godina pokrenuo postdiplomski program biznisa za liječnike. Među ovogodišnjim polaznicima nastave je i Benita Ashar:

"Kada sam završila specijalizaciju kirurgije, imala sam osjećaj da se mogu nositi sa svakom hitnom kirurškom situacijom u bolnici. Međutim, ubrzo mi je postalo jasno da, ako želim da moji pacijenti dobiju najbolju moguću skrb, moram s upravom bolnice znati komunicirati pod njihovim uvjetima i njihovim rječnikom."

Kada je željela da bolnica otvori poseban odjel za skrb rana, Benita Ashar je ustanovila da, osim iscrpne medicinske dokumentacije, bolničkoj upravi treba predočiti i financijsku konstrukciju novog odjela. Uz to, morala je pregovarati i s kompanijama zdravstvenog osiguranja, da bi ih uvjerila da određene procedure pokriju svojim programima zdravstvenog osiguranja. Kako kaže David Hough, nastava iz predmeta poput računovodstva i knjigovodstva daje liječnicima neophodno oruđe za uspješno obavljanje upravo takvih aspekata njihovog posla.

XS
SM
MD
LG