Linkovi

Pooštrene kazne za financijske malverzacije (30/7/02) - 2002-07-30


Predsjednik George Bush potpisao je zakon koji predviđa strože kazne za financijske malverzacije u poslovnom sektoru. Zakon povećava kazne za direktore koje sud proglasi odgovornima za prevaru, a prevarenim ulagačima se daje više vremena za podnošenje sudskih tužbi. Javlja Paula Wolfson.

Predsjednik Bush je izjavio kako ova mjera šalje snažnu poruku. "Ovaj zakon kaže svakom nepoštenom korporativnom rukovodiocu - 'bit ćete otkriveni i kažnjeni'."

Predsjednik je potpisao zakon na svečanosti u Bijeloj kući, u trenutku kad pada povjerenje potrošača u poslovni sektor. Predsjednik je pokušao pružiti uvjeravanja javnosti da je gospodarstvo u osnovi i dalje snažno i da se problemi korporativne Amerike riješavaju:

"Američko gospodarstvo ovisi o pravednosti i poštenju. Velika većina korporacija pridržava se tih vrijednosti. A s ovim zakonom imamo oruđe za primjenu tih vrijednosti."

Američki je predsjednik izjavio kako će novi zakon pomoći ulagačima i uposlenicima da se osjećaju sigurnije glede toga da direktori korporacija govore istinu. Za korumpirane direktore - rekao je američki predsjednik - neće više biti lako zarađenog novca, već stroge zatvorske kazne.

XS
SM
MD
LG